Rastislav Búgel Kultúra

Aj takto sa žilo v dobe Ľudovíta Štúra: Zaujímavú výstavu si užijeme až do konca novembra

Až do konca novembra si možno pozrieť v Trnave výstavu Ľudovít Štúr a jeho doba. Západoslovenské múzeum ju v priestoroch Oláhovho seminára pripravilo pri príležitosti 200. výročia narodenia národovca, kodifikátora spisovnej slovenčiny, politika, spisovateľa Ľudovíta Štúra.

Ilustračný obrázok k článku Aj takto sa žilo v dobe Ľudovíta Štúra: Zaujímavú výstavu si užijeme až do konca novembra
Zdroj: TASR

Na výstave sú umiestnené ukážky knižnej tvorby štúrovcov, ale i ďalších dobových tlačí z polovice 19. storočia. Všetky pochádzajú z historických zbierok trnavského múzea.

„Prezentujeme tri diela Ľudovíta Štúra – Slovanstvo a svet budúcnosti, Spevy a piesne a O národných piesňach a povestiach plemien slovanských, to je prvé vydanie z roku 1853,“ povedal kurátor výstavy Milan Ševčík.

Návštevníci si môžu pozrieť vytlačené diela Jána Hollého, Jozefa Miloslava Hurbana, tiež knihy, ktoré pojednávajú o revolúcii v rokoch 1848–1849 a vyšli v zahraničí v nemčine či maďarčine. "Zaradené sú aj slovníky či atlasy, ktoré mohli v Štúrovej dobe používať žiaci na školách,“ dodal Ševčík. Na dokreslenie obdobia vystavili aj viaceré historické predmety ako biedermayerovské hodiny, svietnik, cviker či karty. Múzeum k výstave pripravilo pre školy sprievodné podujatia v podobe kvízu o živote tohto slovenského národného buditeľa, filozofa, historika, jazykovedca, básnika, publicistu a redaktora.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM