Monika Hanigovská Rôzne

Ako sa zmenili známe miesta v Trnave? 7 jedinečných obrázkov, ktoré vám to ukážu

Trnava sa časom menila. Jej pôvodnú podobu však môžeme pozorovať na dobových záberoch. A kombináciou s dnešnými vizualizáciami dostaneme naozaj zaujímavý fotopohľad.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa zmenili známe miesta v Trnave? 7 jedinečných obrázkov, ktoré vám to ukážu
15
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Naša trnavská redakcia pripravila pre milovníkov dobových záberov zaujímavý „fotoprierez“ do minulosti nášho mesta. Ten sa však súčasne prelína aj s prítomnosťou skúmaných miest.

Vybrali sme sa totiž s našim fotoobjektívom do trnavských ulíc. A to zo spomínanými starými trnavskými pohľadnicami do lokalít, ktoré boli na nich zhmotnené.

Takéto zábery umožnujú vnímavému oku obdivovať nielen krásy vtedajšej Trnavy ale súčasne dnes „dokresliť“ napríklad zaujímavé historické miesta v podobe stavieb, ktoré už neexistujú.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Hneď na prvom historickom zábere, ktorý zachytáva obľúbené Trojičné námestie sú vidieť výrazné zmeny, v porovnaní s dnešnou architektonickou podobou nášho mesta. Po pravej strane na čiernobielej snímke nájdeme pôvodný meštiansky dom, či po ľavej strane akosi „dýchajúci životom“ ďalší historický objekt – Pracháreň, ktorý dnes zíva prázdnotou.

Pozornosť púta aj samotné súsošie Najsvätejšej Trojice. Pohľadnica totiž zachytáva nielen jeho pôvodné umiestnenie ale aj jeho pôvodné natočenie k mestskej veži.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Aj dnešný pohľad na Hviezdoslavovu ulicu, smerom od Trojičného námestia je iný. Na ďalšej pohľadnici možno ešte totiž obdivovať zbúraný objekt po jej ľavej strane. Dnes v týchto miestach stojí objekt pošty. Pôvodná budova stála v týchto miestach až do roku 1949.

Aj ďalšia pohľadnica pozýva k prehliadke ďalších zmien v našom meste. Jednou z nich bol ešte stojaci pôvodný poschodový dom na dnešnej spomínanej Hviezdoslavovej ulici a to so šiestimi oknami, v ktorom údajne zomrel kráľ Ľudovít z Anjou v roku 1382. Dochované verzie jeho posledného výdychu sa však rozchádzajú. Obdivovať však môžeme aj priestranné obchodné výklady prevádzok zaznamenané na takejto pohľadnici.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zmeny však zachytávajú aj ďalšie dobové zábery. Štefániková ulica, Divadelná ulica, ulica M. Schneidera-Trnavského na dobových pohľadniciach poukazuje napríklad na už neexistujúce obchodné prevádzky. Výraznou zmenou si však prešla aj trnavská železničná stanica, ktorú by sme pravdepodobne už nespoznali.

V priloženej fotogalériíi si môžete dôkladne prezrieť vybraté známe trnavské miesta, ktoré sa časom menili, pričom niektoré aj zanikli.

FOTO: Takto sa po čase zmenili známe miesta v Trnave
15
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM