Rôzne

Ako to vyzeralo v domácnostiach cez Vianoce pred polstoročím? V Trnave to môžete vidieť!

Interiér bytu s nábytkom a doplnkami, ktorý dýcha vianočnou atmosférou. K tomu stomček s dobovými ozdobami. A všetko v duchu 60-tych rokov!

Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzeralo v domácnostiach cez Vianoce pred polstoročím? V Trnave to môžete vidieť!
Zdroj: TASR

Tak presne takýto pohľad si môžete dopriať v Trnave. A to každý deň počas adventu. Ľudia z trnavských vianočných trhov o 15. hodine totiž môžu zavítať do Západoslovenského múzea, kde si môžu na vlastné oči pozrieť výstavu Vianoce v 60. rokoch.

Zaspomínajte si

Na výstave si môžu pozrieť aj zaspomínať, ako to vyzeralo v domácnostiach počas sviatkov pred polstoročím. „Najmä generácia, ktorá v danom čase vyrastala,“ uviedla spoluautorka výstavy Lucia Duchoňová.

Centrum výstavy tvorí interiér bytu s nábytkovými kusmi a doplnkami. Dýcha vianočnou atmosférou, vianočný stromček skrášľujú dobové ozdoby, pod ním sú zabalené darčeky. Nechýba slávnostná tabuľa. „Predmety pochádzajú zo zbierok múzea, ale doplnili sme ich tými, čo naši kolegovia poskytli priamo zo svojich domácností,“ povedala Duchoňová.

Aj betlehemy

Vo výstavnej miestnosti sú aj viaceré betlehemy, slamené i šúpoľové ozdoby, formičky na pečenie vianočných cukroviniek i ďalšie predmety, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria v každom období. Na stenách a vo vitrínach sú dobové vianočné zábery a pohľadnice. Výstava potrvá do 8. januára, vstupy zadarmo možno využiť do 23. decembra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM