Monika Hanigovská Futbal

Americký futbal učí v Trnave tréner z USA: Musel som si zvyknúť, že neuniknem pozornosti!

Po Trnave sa zvykne preháňať na bicykli a už na prvý pohľad v meste budí pozornosť. Rozhovor nám poskytol hlavný tréner trnavských bulldogov John Booker.

Ilustračný obrázok k článku Americký futbal učí v Trnave tréner z USA: Musel som si zvyknúť, že neuniknem pozornosti!
Zdroj: Kristína Salczerová

V Európe ešte neobjavili úplne také to typické čaro amerického futbalu. Predsa len, tento šport má svoju domovinu v Amerike. Veľa ľudí si pri slove „futbal“ automaticky predstaví „fucík“ s bežiacou loptou na trávniku. Aké je ho realizovať v Trnave? V čom vidíte najväčší rozdiel a čo vás naopak milo prekvapilo?

Najväčší rozdiel je vo vnímaní dôležitosti, no nielen amerického futbalu, ale i športu všeobecne. V Amerike šport milujeme! Obzvlášť kontaktné športy. V Európe a vlastne takmer na celom svete je najpopulárnejší šport (európsky) futbal. No napriek tomu nie je sledovaný až tak ako športy v Amerike. Najväčšie štadióny na (európsky) futbal sú menšie ako niektoré štadióny univerzitných tímov v USA. Klasický futbal je vášňou pre celý svet, ale šport v Amerike je takmer ako náboženstvo. Je veľmi zábavné hrať v Trnave. V Spojených štátoch som hral futbal profesionálne a množstvo zábavy sa tam z hry vytráca kvôli obchodnému rozmeru muliti-miliónového priemyslu, ktorý tam futbal predstavuje. V Európe je americký futbal stále iba hrou a ľudia sa mu venujú pretože ho milujú a nerobia to pre peniaze. Žiadny hráč v Trnave nevynechá tréning pretože by chcel byť zaplatený. Toto robí z amerického futbalu rýdzejší šport, ktorý si možno viac užívať. I keď je jeho úroveň oveľa nižšia ako v Amerike.

Trnavskí bulldogs – s akými prívlastkami sa spája toto pomenovanie? Prečo práve takýto názov mančaftu?

Buldoci sú húževnaté zvieratá, ktoré spravia všetko pre to, aby vyhrali bitku. Psi sa prirodzene združujú do svorky a náš tím je na tom podobne. Sme nepoddajní a budeme bojovať do konca. Stávame sa kompletným tímom, ktorý spolupracuje rovnakým spôsobom ako svorka psov. Buldoci budú svorkou tvrdých, silných a agresívnych psov, ktorí budú pracovať na tom, aby dosiahli tímový úspech.

Mužstvo sa zlepšuje. Nedáva výhra v Slovenskej lige a tretie miesto v Českej lige naznačili posun. Aké plány máte s tímom?

Najbližším plánom je organizácia mimosezónneho programu, ktorý by mal viesť k zlepšeniu súčasných a k náboru nových hráčov. Myslím si, že v uplynulej sezóne sme vytvorili základy tímu. Musíme ich využiť a stavať na nich. Sme mladý klub a toto bola moja prvá sezóna v pozícii hlavného trénera. Myslím, že celkovým cieľom je vytvoriť tím, ktorý bude vyhrávať tituly, pretože podľa môjho názoru nemá, bez týchto najvyšších ambícií, zmysel hrať. Je pred nami dlhá cesta, ale budúcnosť nášho klubu je svetlá, pokiaľ budeme pokračovať v tvrdej práci na dosiahnutí našich cieľov.

Ktorý trnavský buldog vás prekvapil?

Túto sezónu ma prekvapilo viacero hráčov. Peter Dobrovodský bol nováčik a stal sa stabilným a platným hráčom našej defenzívy. Juraj Genčúr, opäť nováčik, dokázal že vie byť veľmi produktívny. Taktiež sme mali hráčov, ktorí v minulosti nehrali tak často, ale napredovali a stali sa z nich spoľahliví členovia základnej zostavy. Juraj Balog a Rasťo Škrabák sú dvomi z nich. V minulej sezóne nehrali natoľko dôležitú úlohu, ale v tejto boli kľúčovými prvkami nášho úspechu. Keď ste trénerom a vidíte ako veľmi sa váš tím v rámci jednej sezóny zlepší, tak je to vždy viac hráčov, ktorí sú pre vás príjemným prekvapením. Všetci títo hráči sa však musia zlepšovať neustále, pretože ich dobrá hra sa v budúcnosti už bude očakávať a nebude prekvapením.

Keby sme sa opýtali hráčov, aký ste tréner, akej odpovede by sme sa asi najčastejšie dočkali?

To veľmi záleží na tom, akého hráča by ste sa spýtali (smiech), pretože ku každému z nich pristupujem rozdielne. Ale myslím, že odpovede by mohli byť: trpezlivý, učiteľ, tréner s porozumením a s citom pre hráčov. Taktiež by sme sa mohli dočkať odpovedí ako: agresívny, prudký a hlupák (skôr asi horšie slovo). Skutočne si myslím, že by to záležalo na konkrétnom hráčovi.

Ako sa vôbec vychováva trnavská mládež v tomto športe?

V súčasnosti pracujeme na vybudovaní juniorského programu a veríme, že budeme v tomto smere úspešní. Budúcnosť nášho klubu je totiž veľmi závislá na rozvoji mládeže. Stále sú medzi nami ľudia, ktorí neovládajú pravidlá tohto športu.

Vedeli by ste mi opísať jeho základné pravidlá?

Základom amerického futbalu je dostať loptu do súperovej brány (endzóny). Máte štyri pokusy (downy) na posun lopty dopredu. V prípade dostatočného zisku yardov dostanete tieto štyri pokusy opäť. Keď sa s loptou dostanete až na súperov koniec ihriska (endzóna), tak skórujete za šesť bodov (touchdown). V prípade, že potrebný počet yardov na štyri pokusy nezískate, musíte loptu odovzdať súperovi. Na štvrtý pokus volia tímy väčšinou možnosť odkopnutia lopty. Buď aby dostali loptu ďalej od svojej endzóny (punt) alebo sa kopom pokúsia trafiť súperovu bránu a skórovať za 3 body (fieldgoal).

Po vašom skórovaní, nedosiahnutí predpísaného posunu na štvrtý pokus alebo odkopnutí, sa dostáva lopta k súperovi, ktorý sa za rovnakých podmienok snaží skórovať proti vám. Naučiť sa pravidlá amerického futbalu si vyžaduje istú trpezlivosť, ale väčšinou stačí pozrieť si jeden či dva zápasy a viete všetko potrebné. Problémom je, že veľa ľudí vníma americký futbal ako kopu chlapov v chráničoch, ktorí sa bijú a váľajú sa po sebe na ihrisku. Futbal je však oveľa elegantnejší ako táto zjednodušená predstava. Americký futbal je najstrategickejší šport na svete a na úspech v ňom je skutočne potrebné pohnúť i rozumom. Našťastie pre našich fanúšikov, pochopiť futbal natoľko, aby ste mohli fandiť Buldogom nie je veľmi komplikované a väčšina divákov je v obraze už po prvom odsledovanom zápase. Chce len trochu ochoty skúsiť niečo nové.

V ktorý najbližší termín si budú môcť Trnavčania vychutnať zápas?

Prednedávnom sme skončili našu sezónu a ďalšia začne na budúci rok v marci. Do jej začiatku budeme mať viacero aktivít a tí, ktorí sa chcú dozvedieť viac o našom klube, budú mať množstvo príležitostí naučiť sa pri nich veľa o americkom futbale. Najlepšie je pridať sa k našej klubovej facebookovej stránke alebo navštíviť našu webovú stránku www.trnavabulldogs.sk a mať aktuálne informácie z prvej ruky. Pre našich fanúšikov tam budeme často pridávať informácie o plánovaných akciách, alebo novinkách týkajúcich sa klubu.

Ak by si Trnavčania chceli pozrieť napríklad taký tréning, je to možné?

Áno, s tréningami začíname 4. septembra na Energetickom učilišti v Trnave. Taktiež budeme organizovať nábory pre nových hráčov všetkých vekových kategórií. Všetky informácie nájdete na už spomínaných miestach. Stále sa snažíme rozširovať našu „buldočiu rodinu“ a chcem povzbudiť každého, kto by sa k nám chcel pripojiť. A to nielen ako hráč, ale aj ako člen podporného tímu.

V čom tkvie čaro amerického futbalu?

Súťaživosť a čestnosť. Tento šport vám ukáže, čo je na ľuďoch najlepšie a povie vám o nich pravdu. Veľmi skoro v ňom zistíte, kto tvrdo pracuje a kto je lenivec. Čestnosť tohto športu spočíva v tom, že dostanete to, čo doň dáte. Keď tvrdo makáte a dáte do toho všetko, tak sa dostaví úspech. Keď toto nadšenie nemáte a americký futbal beriete ako hobby, taký bude aj váš výsledok. Tento šport je poctivý a spravodlivý, neexistujú v ňom žiadne skratky ani možnosti podvádzať. Všetko sa v ňom sústreďuje na dosiahnutie zábavy. Je extrémne vzrušujúci! Populárny v Amerike je i preto, že je veľmi akčný. Keď ho ľudia v Európe spoznajú, taktiež sa na ňom stanú závislí. Je to krásny šport!

Trnavčina je známa svojim nárečím. Galoty, šporák, mad. Či vety typu ako „čo sa ondzíš“ a pod. Poznáte určité typické trnavské slová? Alebo sa im radšej vyhýbate pretože si nechcete lámať jazyk?

Jednoznačne poznám: Pome! (smiech). Počul som, že trnavčina je veľmi tvrdá, ale je to vlastne jediné nárečie, s ktorým sa stretávam. Netrávim veľa času v Bratislave či inde, takže trnavčina je pre mňa slovenčina.

Americký futbal je spájaný s rýchlym občerstvením. Hot dog, corn dog, hamburgery, či sladké limonády. Najete sa u nás vôbec? Ako to je so stravovaním mimo športovej plochy?

Tie jedlá sú iba pre fanúšikov. (smiech) Hráči amerického futbalu sa musia stravovať zdravo, pretože fyzická náročnosť futbalu si to vyžaduje. Nejem fast food a i cukor mám veľmi zriedkavo. Jem prevažne mäso a zeleninu. Niekoľko mesiacov som sa pokúšal byť vegánom, ale celkovo sa snažím jesť ta aby moje telo zostalo zdravé.

Je niečo, na čo Američan v Trnave rýchlo zvykne? A je niečo, načo si nikdy nezvykne?

Myslím, že najväčšou zmenou pre Američana je, že tu nemá sušičku bielizne. Som za morom už tri roky a zvykol som si na to. Keď som vyrastal v Amerike, bola sušička v každom dome, takže som to považoval za normálne. Nikdy som si nesušil oblečenie vešaním na šnúry, iba v prípade, že ten kus bol nejako výnimočný. Ďalšou vecou, na ktorú som si musel zvyknúť je, že neuniknem pozornosti. Ľudia sú veľmi zvedaví, keď stretnú v meste veľkého Američana na bicykli a často som pod drobnohľadom. Jedna z prvých vecí, na ktorú sa ma spýtajú je: Čo tu, prosím ťa, robíš? (smiech)

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Trnavskí Bulldogs v akcii
7
Galéria
Zdroj: Kristína Salczerová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM