Zuzana Vajayová Rôzne

Arcibiskup Bezák celebroval slávnostnú omšu svätenia olejov

Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák dnes druhýkrát po svojom nástupe do funkcie celebroval na Zelený štvrtok slávnostnú omšu svätenia olejov.

V Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave sa na tejto pobožnosti okrem stoviek veriacich zúčastnilo zhruba dvesto kňazov a rehoľníkov. „Svätá omša svätenia olejov je sv. omšou, na ktorej sa s kňazmi svojej diecézy stretáva arcibiskup. Bohoslužba pred Veľkou nocou je spojená s obnovou ich kňazských sľubov,“ informovala TASR hovorkyňa úradu Trnavskej arcidiecézy Margita Vanovčanová.

Omša svätenia olejov na Zelený štvrtok sa svätí dopoludnia výlučne v katedrálnych chrámoch. Je prejavom jednoty kňazov, diakonov, bohoslovcov a rehoľníkov s biskupom. Svätia sa tri druhy olejov: krizma – na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov – na pomazanie pred krstom a olej chorých – pre sviatosť pomazania chorých. Prítomní kňazi sa pri obnovení sľubov zaviazali bližšie primknúť ku Kristovi, verne si plniť svoje poslanie. Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné účinky je vo Svätom písme obrazom zdravia, šťastia a pokoja.

Hovorkyňa pripomenula, že dnes o 21.00 h bude na Kalvárii krížová cesta a na Veľký piatok (22.4.) o 12.00 h sa začne tiché nesenie kríža ulicami mesta Trnava z jednotlivých stanovísk.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM