Monika Hanigovská Kultúra Rôzne

Bola to pestrá pastva pre oči: Krásny krojovaný ples v Radošovciach. FOTO

Krojový ples ples v Radošovciach pri Trnave bol prehliadkou krásne zdobených krojov, zábavy a cibrenia tradícií. Pozrite si v albume kroje, do ktorých sa vyfintili aj mladí.

Ilustračný obrázok k článku Bola to pestrá pastva pre oči: Krásny krojovaný ples v Radošovciach. FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR

Malebná obec Radošovce sa rozprestiera doslovne kúsok od Trnavy. Počas uplynulej soboty bola dedinka aj miestom krásnej akcie, ktorá takpovediac vábila všetky prítomné oči. Reč je o radošovskom plese, na ktorom sa zabávalo a spievalo v krásne zdobených krojoch.

Krojový ples v Radošovciach, bol prehliadkou starostlivo vybraných slovenských krojov. Ples organizovalo Združenie žien Radošoviec a Viesky.

Obyvatelia Radošoviec sa vyparádili. Ženy sa zaodeli do krásne zdobených a riasených krojov so všakovakými stužkami, perličkovými aplikáciami, výšivkami, volánikmi, či napríklad čipkovými rukávcami aj niekoľkými spodničkami. Aj mužská časť obecenstva vynikala krásnymi lajblíkmi či zdobenými klobúkmi.

Viac nám o plese prezradila jedna z členiek spomínaného tamojšieho združenia. „Prvýkrát sme Krojový ples robili v roku 2015, odvtedy ho robíme každý rok. Každý rok nám hrá dychová hudba a okrem toho na spestrenie nám vyhráva aj cimbalová hudba,“ prezradila na začiatok pre náš spravodajský portál Magdaléna Vaňková.

Zdroj: TASR

Návrat do minulosti

Okrem prehliadky krásnych krojov a hudobnej zábavy ponúkol ples aj ďalšie zaujímavé aktivity. „Ďalej sme vystavovali historické fotografie Radošoviec a viesky a tiež sme premietali staré filmy, ktoré sa natáčali v Radošovciach, ako napríklad Záhorácka svadba, Chvojnickou dolinou, Radošovské obyčaje a dožinky z roku 1957,“ prezradila nám ďalej.

Drápanie pera aj pridávanie stolíkov

Na plese si členky každoročne vymedzia priestor aj pre kultúrnu časť. „Okrem každoročnej “kultúrnej vložky”, ktorú si pripravíme ako členky, sa tento rok uskutočnilo drápanie peria aj s komentárom,“ informuje ďalej.

A aká bola účasť podľa jej slov na Krojovom plese v Radošovciach? „Ples mal vynikajúcu účasť, každý rok mame veľký dopyt a každý rok musíme pridávať stolíky,“ prezradila nám na záver.

Vychutnajte si v našej priloženej fotogalérií krásne kroje a zachytenú zábavu na tohtoročnom Krojovom plese v Radošovciach.

FOTO: Krása v Radošovciach. Takto  vyparádili na krojovaný ples v Radošovciach
10
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM