Dominika Handzušová Správy

Budova knižnice oslavuje jubileum: Národná kultúrna pamiatka má sto rokov

Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Knižnicou Juraja Fándlyho v Trnave a Slovenskou poštou usporiadajú oslavy pri príležitosti 100. výročia postavenia budovy knižnice. Milan Michal Harminc ju navrhol pre Hospodársku banku.

Ilustračný obrázok k článku Budova knižnice oslavuje jubileum: Národná kultúrna pamiatka má sto rokov
Foto: Dominika Handzušová

Budova sa stala v roku 2013 národnou kultúrnou pamiatkou. Je dielom popredného architekta Michala Milana Harminca. Pôvodne bola postavená ako sídlo Slovenskej hospodárskej banky. Knižnicu sem presťahovali v roku 1952.

Prednášky o minulosti i súšasnosti

Pozvanie na oslavy prijal aj predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky Ján Jasovský a predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. „V programe odznejú dve prednášky. Historik Peter Horváth bude hovoriť na tému Knižnice v kultúrnom kontexte v prvej polovici 20. storočia a riaditeľka knižnice J. Fándlyho Lívia Koleková na tému Knižnica v súčasnosti. Na záver bude inaugurácia poštového lístka pri príležitosti 145. výročia narodenia architekta a staviteľa Milana Michala Harminca,“ informoval Ivan Krajčovič z kancelárie Predsedu Trnavského samosprávneho kra­ja.

Na podujatí bude inaugurovaný príležitostný poštový lístok k 145. výročiu narodenia architekta a staviteľa M. M. Harminca. Narodil sa práve 7. októbra, v Srbsku. V Európe naprojektoval vyše 300 budov, z toho len na Slovensku 171. Medzi nimi napríklad bratislavský hotel Carlton či Slovenské národné múzeum v Martine.

Ukrýva bohatstvo

Na jeho návrh postavili pred sto rokmi budovu, v ktorej v súčasnosti sídli trnavská knižnica. „Od svojho vzniku bola táto budova truhlicou plnou bohatstva. Najprv ako Hospodárska banka poskytovala a uchovávala financie potrebné pre rozvoj mesta a od roku 1952 sa už ako knižnica stala stánkom bohatstva duše a vedomostí,“ vysvetlil Krajčovič.

Podľa jeho ďalších slov Trnavčania mali k vzdelaniu a literatúre blízko už oveľa skôr. Prvú verejnú čitáreň zriadili v meste v roku 1838 Martinom Branislavom Tamaškovičom. Svoju prvú knižnicu zriadilo mesto v budove Adalbertina, vtedajšej meštianskej školy, kde jej patrili od roku 1927 dve miestnosti a 700 kníh. „V súčasnosti obsahuje knižničný fond už 240 tisíc kusov. Trnavská verejná knižnica je najväčšou v kraji,“ uzavrel Krajčovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM