Monika Hanigovská Rôzne

Červená armáda oslobodila Trnavu na Veľkú noc: Bročka si takto uctil vojakov

Trnavčania si pripomenuli oslobodenie mesta pri Pomníku osloboditeľov. Primátor Trnavy Peter Bročka si uctil vojakov.

Ilustračný obrázok k článku Červená armáda oslobodila Trnavu  na Veľkú noc: Bročka si takto uctil vojakov
Zdroj: TASR

Trnavčania si pripomenuli v stredu 73. výročie oslobodenia Trnavy pri Pomníku osloboditeľov na Námestí SNP. Kytice kvetov na pietnej slávnosti položili zástupcovia mestskej i krajskej samosprávy, štátnej správy i predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB).

Zdroj: TASR

Trnava bola oslobodená na Veľkú noc 1. apríla 1945. Do mesta vstúpili po bojoch vojaci pravého krídla 2. ukrajinského frontu, rozhodujúcu úlohu zohrala 1. gardová jazdecko-mechanizovaná skupina generálporučíka I. A. Plijeva.

Boje si v Trnave a blízkom okolí vyžiadali životy 120 vojakov, ktorých pochovali na trnavskom cintoríne. Obete na životoch obyvateľov Trnavy neboli žiadne.

Prvý apríl pre Trnavu

„Vtedy pripadol 1. apríl na Veľkonočnú nedeľu rovnako ako v tomto roku,“ povedal vo svojom príhovore predseda Oblastného výboru SZPB Jozef Petráš.

Informoval, že už popoludní tohto dňa ulice a domy prehliadli sovietske prieskumné jednotky, či nie sú podmínované a neskrývajú sa v nich nepriatelia.

„Ustupujúce nemecké vojská sa už nedokázali pomstiť Trnavčanom, stačili však zapáliť potravinové sklady, sklady vo Vozovke, sladovňu a budovu železničnej stanice. No ostatné dôležité objekty zostali zachované. Pre Trnavu zostane 1. apríl dňom, kedy sa jej meno rozletelo do sveta a rozšírilo tak zoznam miest oslobodených,“ povedal Petráš.

Dodal, že nesmie nikto z nás zabudnúť, že sloboda a náš život nie sú samozrejmosťou, sú vykúpené životmi a bolesťou miliónmi bojovníkov.

Treba vzdať hold ale máme aj zodpovednosť

S príhovorom vystúpil aj primátor Trnavy Peter Bročka. Povedal, že druhá svetová vojna nebola, žiaľ, poslednou konfrontáciou so zbraňou v ruke. Jej obete sú výzvou proti vojnovým konfliktom a každému zbytočnému utrpeniu.

„Treba sa za obete úprimne poďakovať, vzdať hold, ale nesmieme sa zmieriť s tým, že slobodu za nás vybojovali iní. Sme pokračovateľmi života, za ktorý nesieme zodpovednosť. A preto potrebujeme každý vyhrať sám v sebe, viesť víťaznú vojnu nad zlom, presadzovaním sa na úkor iných,“ uviedol primátor.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM