Monika Hanigovská Správy

Chodíme okolo denne, ale viete o tom? TOP 6 vzácnosti, ktoré ukrýva mestská veža

Námestím chodí mnoho Trnavčanov denne, no možno bez toho aby si uvedomili, aké zaujímavosti ukrýva srdce námestia - trnavská mestská veža. Pozrite, aké vzácnosti a zaujímavosti ponúka.

Ilustračný obrázok k článku Chodíme okolo denne, ale viete o tom? TOP 6 vzácnosti, ktoré ukrýva  mestská veža
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že v našom meste máme byť na čo hrdí, nie je pochýb. Či už sa jedná o typické nárečie alebo prírodné krásy v okolí. V srdci námestia však stojí mestská veža, ukrývajúca mnoho zaujímavostí, ktoré stoja za pozornosť.

Majster venoval dielu aj posledné slová

Mešťan a murársky majster Jakub sa zaviazal verejne pred richtárom Jurajom Schleglom a radou, že vežu ktorú začne pod svojimi rukami stavať aj úspešne dokončí. Mestskú vežu zasiahli počas stavby aj horúce plamene ohňa. Napriek tomu vežu dokončil. Vo veľký deň prevzatia mestskej veže majster Jakub vydýchol naposledy so slovami: „Dokázal som to.“

Niekoľko príčin vzniku mestskej veže

Dominantu Trnavy si môžeme aj dnes vychutnávať vďaka niekoľkým historickým udalostiam. Prvým impulzom boli turecké nájazdy, ktoré ohrozovali Európu. Po víťazstve Tureckých vojsk v bitke pri Moháči v roku 1526 sa Uhorsko rozpadlo. Strach z tureckej expanzie tak dalo podnet Trnavčanom aby zdokonalili svoj obranný systém. Vybudovali mestskú vežu, ktorá slúžila ako strážna rozhľadňa. Bola akýmsi nikdy nespiacim okom. Veža mala dobrý rozhľad aj za hranice mesta, mohla tak sledovať prípadné rozsiahle nepriateľské aktivity.

Druhým impulzom k výstavbe boli „nepolapiteľní nepriatelia“. Oheň vedel aj v tejto dobe narobiť veľké škody. Veža slúžila ako akýsi komunikačný spojovateľ medzi obyvateľstvom. Zvony, hlasná trúba oznamovali oznamy dvojjazyčne. Slovensky a nemecky podávali informácie o vzniknutých požiaroch.

Mestská veža poskytovala aj cenné informácie o čase. Slnečné hodiny a neskôr v roku 1729 aj mechanické hodiny od Franza Langera poskytovali cenený čas, dôležitý pre každodenný život.

V mestskej veži sa bývalo, v období baroka pribudol aj záchod

Dnes slúži mestská veža najmä na peknú vyhliadku. Každého návštevníka odmení svojím panoramatickým výhľadom. V minulosti obývala najvyššie podlažie strážna služba. V tomto priestore prebývali rodinní príslušníci strážcov aj drobná zver. Museli prekonať každý deň, či noc množstvo schodov, kým sa do podlažia dostali.

V období baroka nechalo mesto vybudovať do veže aj záchod. Ten bol objavený pri poslednej rekonštrukcií mestskej veže. Zachoval sa tak drevený sedák aj poklop. Túto zvláštnosť nájdete stále v mestskej veži.

O údržbu srdca veže sa staralo niekoľko generácií

V roku 1729 umiestnili Trnavčania do veže hodinový stroj z dielne Franza Langera. Tento 300-kilogramový monument visí na 30-metrovom dlhom lane a spúšťa sa v zasklenenom hranole, čo siaha až do tretieho poschodia. O údržbu sa už vtedy staral mužský hodinársky rod Nemčekovcov, ktorý aj po niekoľkých generáciách udržuje správny rytmus hodinového stroja.

Socha, ktorá má dve tváre

Zaujímavosťou je aj pozlátená socha Panny Márie z roku 1739, ktorá sa nachádza na vrchole cibuľovej strechy. Socha má dve tváre. Trnavčania sa totiž obávali, že všetko, čo bolo za chrbtom Panny Márie ostane bez vyššej božej pomoci. Takto socha dohliadala a naďalej dozerá na všetko a na všetkých.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

OBRAZOM:  Čo ukrýva  mestská veža
6
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM