Monika Hanigovská Rôzne

Chystané novinky v Trnave: Detské ihrisko zmení podobu a vyrastie fitpark!

Trnava sa rozhodla zrekonštruovať známe ihrisko. Počíta sa aj vytvorením fit zóny. Známy areál tak dostane nové príťažlivé prvky.

Ilustračný obrázok k článku Chystané novinky v Trnave: Detské ihrisko zmení podobu a vyrastie fitpark!
Zdroj: Mesto Trnava

Trnava sa rozhodla zrekonštruovať známe detské ihrisko v športovom areáli Slávia. Mesto začalo s obnovou už v týchto dňoch. Radnica v spomenutom areáli počíta aj s vytvorením fit zóny.

Ambície mesta

Radnica nám uviedla aj bližšie informácie o svojich ambíciách súvisiacich s detskými ihriskami. „Ambíciou mesta Trnava je, aby v každej mestskej časti vzniklo jedno väčšie detské ihrisko, ktoré by bolo nielen pre deti, ale aj vhodným priestorom pre stretnutia rodičov,“ povedal pre spravodajský portál Trnava 24 hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Ten zároveň uviedol, prečo sa mesto teraz zameralo práve na rekonštrukciu detského ihriska a vytvorenie verejného fitparku v areáli AŠK Slávia. „V tejto lokalite bolo ihrisko v zlom technickom stave a vzhľadom na zrekonštruované atletické ihrisko s viacerými športovými funkciami bolo pre celkové dotvorenie areálu potrebné zrekonštruovať aj túto časť,“ dodal.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavý koncept

Podľa projektovej dokumentácie spracovateľskej firmy, ktorá projekt vypracovala, bude riešené územie pri rekonštrukcií detského ihriska a verejného fitparku v areáli AŠK Slávia na celkovej rozlohe 2697 m2. Projekt počíta so zaujímavým konceptom, ktorý bude združovať detské aktivity podľa veku užívateľa. „Návrh riešenia ihriska a fitparku uvažuje s konceptom "detského okruhu“, okolo ktorého sa združujú detské aktivity postupne sa rozvíjajúce podľa veku,“ stojí v oznámení vestníka na webe Úradu pre verejne obstarávanie.

Prečítajte si: Trnavčanka Adriana vás s jej milými psíkmi dostane: Paráda, čo spolu dokážu! FOTO

Zóna okruhu podľa vyjadrenia spracovateľskej firmy bude disponovať otvorenou dráhou s gumovým liatym bezpečnostným povrchom vyspádovaným do okolitého terénu a vnútorným chodníkom zo žulových kociek, ktoré po vnútornom obvode plynule prechádzajú do zatrávnenia.

Zdroj: Mesto Trnava

Myslelo sa však aj na najmenších.„V blíz­kosti susednej správcovskej budovy je navrhované ihrisko pre najmenších. Bude oplotené nízkym plotom (výška 1000 mm) a osadené hracími prvkami pre najmenších (do 3 rokov),“ stojí ďalej v správe.

Prečítajte si:Seniori si v Trnave prídu na svoje: Mesto pripravilo zaujímavú dvojdňovú akciu

Ako ďalej koncept odhaľuje, ďalšia časť projektu bude určená najmä pre deti predškolského a skorého školského veku, pre ktoré budú typická šmýklavka, hojdačky a ďalšie primerané prvky. V pláne je však aj priestor pre staršie deti, aj mládež. „Nasledujú prvky pre staršie deti a mládež, pričom ihrisko plynule prechádza do fitparku – na užšej časti riešenej lokality. V centrálnej časti je ihrisko riešené ako oddychová zóna so zazelenenou terénnou modeláciou – kopcom, vodným prvkom a novovysadenými stromami. Vodný prvok je navrhovaný ako hmlová tryska nad povrchom z bezpečnostného gumového podkladu,“ doplňuje verejná dokumentácia.

Zdroj: Mesto Trnava

Myslelo sa aj na zeleň. Tá bude podľa vyjadrenia predkladaného návrhu riešená principiálne troma typmi – nové stromy v centrálnej časti, kríková zeleň vo forme živého plotu a popínavá zeleň popri stene budovy na severnej strane ihriska. Kríková zeleň bude tvoriť bariéru medzi ihriskom a priľahlým existujúcim chodníkom. Podľa vyjadrenia hovorcu trnavskej radnice by ihrisko malo byť v prípade priaznivého počasia dokončené do konca roka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Titulné foto: Mesto Trnava

VIZUALIZÁCIE: Takto sa zmení známe ihrisko v Trnave!
11
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM