Monika Hanigovská Rôzne

Dedina neďaleko Trnavy má čím zaujať: Takéto lákadlá môžete zažiť v Podbranči, FOTO

Máte chuť oprášiť svoje výletnícke topánky? Z Trnavy stojí za to si urobiť pekný výlet do dedinky Podbranč. Pozrite, aké lákadlá na vás čakajú.

Ilustračný obrázok k článku Dedina neďaleko Trnavy má čím zaujať: Takéto lákadlá môžete zažiť v Podbranči, FOTO
17
Galéria
Zdroj: TASR

Dedinka Podbranč stojí rozhodne za preskúmanie a to počas celého roka. Okrem majestátnej zrúcaniny a tzv. Starého hradu priam pozýva i na všakovaké slávnosti, či malebnú prírodnú scenériu.

Majestátny Branč aj Starý hrad

Majestátnu zrúcaninu hradu Branč s plochou 7 500 m2 nájdeme na rovnomennom kopci Myjavskej pahorkatiny nad Podzámkom, v miestnej časti obce Podbranč. Najstaršia písomná zmienka sa dochovala z roku 1317.

Turisti si môžu všimnúť, že hrad je rozdelený na dve hlavné časti, dolný hrad a stredný hrad. V lokalite stredného hradu si môžete pozrieť výrazné oddelenie od dolného hradu. Nachádza sa tam totiž hlboká priekopa. Stredný hrad sa delí na dve časti, severné nádvorie stredného hradu a obytnú palácovú časť. Po schodisku sa z nádvoria vchádzalo do tzv. átriového dvora a tiež do jednotlivých miestností, kde sa nachádzalo 40 izieb.

Príťažlivý malebný kraj ale aj samotný hrad motivoval mnohých umelcov. Hrad Branč vo svojich dielach vykreslil známy maliar Martin Benka ale aj Július Koreszka, či hodonínsky maliar Karel Novák. Taktiež aj fotografické zábery hradu zdobia slovenské galérie.

Hrad postavil magister Aba z Hlohovca medzi rokmi 1251 – 1297 a vystriedalo sa tu až 40 majiteľov. Medzi najznámejších patril Matúš Čák Trenčiansky, či český kráľ Ján Luxemburský ale aj Žigmund Luxemburský.

Zdroj: TASR

Spomenutá dedina sa však môže pochváliť aj ďalšou zaujímavosťou. V blízkosti zrúcaniny hradu Branč (na kóte 454) sa nachádzal tzv. Starý hrad, ktorý sa dodnes hrdí titulom najstaršieho hradiska v oblasti Záhoria. Podľa dochovaných zdrojov, toto pomenovanie získalo hradisko až po vybudovaní tamojšieho hradu Branč. Ako uvádza obec na svojom webe, doposiaľ nebol o Starom hrade publikovaný významnejší materiál, ktorý by priblížil hlavne obyvateľom tunajšieho okolia históriu tohoto hradiska.

Zdroj: TASR

Slávnosti

V obci alebo na samotnom hrade Branč sa usporadúvajú rôzne pútavé slávnosti a akcie. Niektoré sa už tradične každý rok opakujú. Medzi najznámejšie či najlákavejšie patria napríklad Hodové slávnosti, Hradné slávnosti, Pohár hradu Branč, Oslavy sviatku Cyrila a Metoda, Piknik na hrade Branč a viacero ďalších.

Pozrime sa bližšie na niektoré vybrané slávnosti. Hodové slávnosti sa snažia zachovať tradície svojej dedinky. Počas slávností si domáci zaspomínajú na domáce obyčaje a to vo forme piesní, tanca, zvykov, obliekania ale aj napríklad miestnych dobrôt.

Hradné slávnosti na hrade Branč zase ponúkajú aktivity zamerané najmä na detského návštevníka. Na hrade Branč sa uskutočnila aj akcia s názvom Deň československého a spojeneckého priateľstva, ktorá zase potešila oči mnohých návštevníkov dobovými uniformami, či samotným programom. Hodové slávnosti aj Hradné slávnosti na hrade Branč miestni obyvatelia usporadúvajú už tradične niekoľko rokov.

Zdroj: TASR

Lákavá turistika

Dedinka a jej okolie ponúkajú krásnu prírodnú scenériu. Už výhľad na samom Branči v peknom počasí stojí rozhodne za to. Návštevníci totiž majú možnosť uvidieť veľký kus Malých Karpát, Myjavskú pahorkatinu, Chvojnickú dolinu, či Záhorskú nížinu. Príroda je však so spomínanou dedinou takpovediac prirodzene spätá, či už cestou na Branč, alebo v jej samotnom okolí.

Zdroj: TASR

Za zmienku stojí aj zaujímavá akcia, ktorá sa koná raz za rok, konkrétne v novembri – vtedy štartuje tzv. Chodník Viktora Beniaka. Pochod vedie zo Senice cez Kunovskú priehradu až do samotného Podbranča. Táto pekná tradícia sa zachováva už od roku 1999 a to na počesť Viktora Beniaka, ktorý bol zakladajúci člen Okresnej turistickej organizácie (OOT) v Senici.

Okrem pešej turistiky po malebných zákutiach tejto obce a jej okolí, môžu návštevníci absolvovať prehliadku aj na svojich dvojkolesových tátošoch, lokalita totiž láka na dobré podmienky v rámci cykloturistiky.

FOTO: Obec pri Trnave, ktorú stojí za to preskúmať. Aha, čím sa môže pochváliť
17
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM