Monika Hanigovská Rôzne

Dedina pri Trnave stojí za pekný výlet: Hrad, prírodné lákadlá aj pranier v obci

Dedina neďaleko Trnavy ponúka zaujímavé lákadlá. Obec i jej okolie je priam stvorené pre pekný výlet a oddýchnutie si. Pozrite si fotky.

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Trnave stojí za pekný výlet: Hrad, prírodné lákadlá aj pranier v obci
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Neďaleko od Trnavy sa nachádza obec Dobrá Voda. Cesta do tejto dediny z nášho mesta trvá len približne 30 minút. A potom na návštevníkov čakajú viaceré zaujímavé lákadlá.

Pranier

Výsmech na verejnosti, hádzanie blata aj trest opľutím. Aj taký bol Dobrovodský pranier v Dobrej Vode. Pranierovanie bolo namierené na páchateľov krádeží, osočovania, mravopočestnosti či iných nekalých činností tej doby. Pranier môžete nájsť neďaleko miestneho kostola.

Prečítajte si:FOTOREPORTÁŽ: Stredoveká prešovačka v Trnave ponúkla zážitky aj víno

Zblízka púta pozornosť nielen vyrytým rokom 1718, ktorý pravdepodobne odkazuje na dátum zhotovenia, ale zaujme aj kovaním. Na pranieri boli zrejme železné putá, čo zväzovalo previnilca tak telesne ako aj psychicky. Toto dômyselné spútanie dalo možnosť dedinčanom previnilca jednoducho potrestať. Praniere v minulosti stáli prevažne v strede dediny. Dobrovodský pranier nie je v súčasnosti na pôvodnom mieste.

Cintorín s rázom histórie

Zaujímavosti nájdete aj na miestnom cintoríne. Zľudovené baroko, zvláštne plastiky postáv, lebka s prekríženými hnátami, pomník slovenského velikána, ale aj chránený strom. To všetko tam môžete objavovať.

Pomníky tu doslova dýchajú históriou. Zbadať ich môžete hneď za železnou bráničkou – po pravej i ľavej strane. Ďalej pokračujú aj na miernom kopci, kde bez problémov nájdete miesto posledného odpočinku slovenského velikána Jána Hollého s charakteristickou bustou od sochára Ladislava Dunajského. Zaujímavý je aj samotný texty na pomníku. Nenachádza sa na čelnej strane, ale po stranách pomníka. Texty sú už nemým svedectvom Ľudovíta Štúra, ktorý sa taktiež zúčastnil odhalenia pomníka v roku 1854.

Od pomníka národného buditeľa – hneď po pravej strane – nájdete opäť zaujímavé stvárnenie hrobov, ktoré stoja za povšimnutie a pristavenie sa. Pár metrov za nimi stojí veľký chránený strom. Majestátnu lipu nie je možné len tak ľahko prehliadnuť. Zaujímavá je aj bránička na konci cintorína. Vedie do lesa, v ktorom sa nachádzajú židovské hroby aj zrúcanina hradu Dobrá Voda. Takáto cesta cez cintorín mätie turistov dodnes.

Lesná turistika má niekoľko podôb

Les za cintorínom stojí skutočne za preskúmanie. Už z diaľky je vidieť zaujímavú farebnosť cestičky. Veľkú časť cesty tvorí totiž vápenec, čo môže potešiť turistov aj cyklistov. Pozor si však treba dať na vymyté cestičky. Aj keď vyzerajú zaujímavo, až romanticky, môžu privodiť pád. Les však ponúka viacero alternatív. Niekoľko samostatných cestičiek nájdete vedľa seba. Niektoré sú rovné, iné pokrútené.

Chránená oblasť je zapísaná ako prírodná rezervácia. Od roku 1993 chrání dubovo-hrabové, vápnomilné bukové, bukovo kvetnaté a skalnaté a sutinové spoločenstvá na krasovom reliéfe Dobrovodského krasu, stojí označené na zelenej tabuli. Pred neďalekým hradom je vidieť zvláštnu scenériu. V lese, v tráve, ktorú miestni kosia, stoja aj ležia staré židovské hroby. Úctu dostávajú aj dnes, na hroboch vidieť rôzne veľké a malé kamienky. Nachádzajú sa aj na takých miestach, kde by človek očakával, že ťarchou váhy spadnú.

Po prevažne nenáročnej turistike sa z lesa doslova vynorí hrad Dobrá Voda. Zrúcanina je schovaná v náruči stromov. Avšak po objavení sa rozprestrie v celej svojej kráse. Zaujímavá je najmä zachovaná veža, ktorá dodnes akoby sledovala návštevníkov, ktorý prichádzajú k nej. Okolo rozsiahlej zrúcaniny strážneho hradu sa nachádza niekoľko zaujímavých informačných tabúľ aj lavičiek vhodných na oddych. „Hrad položený na skalnatom návrší nad vnútrohorskou kotlinou so známym prameňom“::http://trnava.dnes24.sk/…kazdy-248803 dal postaviť okolo roku 1300 magister Aba Veľký. Turistov po pomerne nenáročnom výstupe čaká krásny výhľad na celé okolie.

Pamätná izba

Dobrovodčania zriadili na počesť Jána Hollého pamätnú izbu. Táto známa osobnosť pôsobila v dedine na sklonku života a tiež tu bola pochovaná. Pamätnú izbu Jána Hollého nájdete v blízkosti kostola Narodenia Panny Márie.

Zaujímavý je aj miestny kostolík. Ten začali stavať v roku 1788 a ponúka pokojnú atmosféru s peknými maľbami. Je zasvätený Narodeniu Panny Márie. V kostole si môžete všimnúť aj peknú krížovú cestu vyrobenú v Tirolsku na konci 19. storočia, či zaujímavú krstiteľnicu prevedenú v kalichovom tvare z roku 1604. Pozrieť si môžete aj miestnu Kaplnku.

Turistov môžu zaujať aj početné prírodné lákadlá. Prírodná rezervácia Slopy, ktorou sa dostanete aj cez cintorín ponúka vyvieračky, jaskyne, ponory a jazierka aj Ľahký kameň – chránené územie juhozápadne od obce na ploche 12 hektárov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Pozrite si to v obrazoch: Malebná dedina pri Trnave ponúka všakovaké lákadlá
20
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM