Monika Hanigovská Rôzne

Dedinka pri Trnave s biblickým názvom? Panstvo, kde s láskou opatrujú tradície

Predstavujeme vám zaujímavú dedinku. Vtedajšie panstvo, ktoré gróf Šebeša daroval svojmu synovi. Dnes sa môže pochváliť zaujímavou zbierkou, lákavými akciami a šikovnými obyvateľmi.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Trnave s biblickým názvom? Panstvo, kde s láskou opatrujú tradície
12
Galéria
Zdroj: TASR

Malebná obec v Trnavskom kraji, ktorá má len niečo cez tisíc obyvateľov, sa môže aj dnes pochváliť niekoľkými zaujímavosťami, ktoré radíme zažiť na živo. Predstavujeme vám obec Abrahám. Pozrite si v malej ochutnávke všetko, čo ponúka.

Osídlená pred Abrahámovým synom

Vykopávky archeológov dokazujú, že územie obce bolo osídlené už od praveku. Striedali sa tu kultúry od najstaršieho neolitu až po Slovanov. Ako však dnešná, malebná dedinka prišla k svojmu názvu? Prvá písomná zbierka o tunajšej obci je z 5. marca 1231.

Nie je Abrahám ako Abrahám. Jedná sa o testament istého grófa Šebeša, ktorý predáva panstvo do majetku svojmu synovi Abrahámovi.

Vyobrazeného Abraháma však nájdeme aj na najstaršej známej pečati obce z 18. storočia. Ten je zároveň aj patrónom miestneho kostolíka. Zachovala sa i ďalšia listina, vyše sedemsto rokov stará, v ktorej sa spomína obec pod názvom Szenti Abraam. Obec v 16. storočí pripadla panstvu Šintava a od roku 1817 panstvu Čeklís.

Zdroj: TASR

V smere baroka

Obec sa môže pochváliť aj kostolom z roku 1782, ktorý nechal postaviť Karol Esterházy a to v štýle neskorého baroka, ku ktorému boli pristavené bočné lode v roku 1934. Stojí na mieste pôvodného dreveného kostola z roku 1561. Okrem neho si môžete kúsok od neho vychutnať barokový kríž a to z roku 1759.

Aj storočná mašľa

Abrahámčania sú hrdí na svoje tradície, ktoré s láskou opatrujú. Povijak z prvej polovice 20. storočia, viac ako sto rokov starú mašľu ku kroju, stoličku k dojeniu a vyzuvák čižiem opatrovala doma Mária Bilčíková z Abrahámu. Vlastníkom vyťahovača repy bol Gašpar Pitel, motovidla počítacieho zase Vladimír Horváth. Takéto a stovky ďaľších predmetov ukrýva tunajšie Obecné múzeum.

K zbierke prispeli najmä tí, ktorí už vtedy vykročili do šíreho sveta. Vďaka nim je zbierka rozsiahla a zanecháva stále živé spomienky.

Zdroj: TASR

Malá obec = množstvo podujatí

Napriek tomu, že obec nepatrí medzi najväčšie ani tie veľké, ponúka množstvo zaujímavých podujatí. Prvomájové oslavy, obecný deň, rybárske preteky pre deti, vianočné trhy, Železný hasič, Valetnínsky ples, to je len zlomok akcií, ktoré sa viažu s výročiami a sviatkami obce.

V malebnej dedinke sa začali konať aj veľké festivaly. Obec tak zažila po prvýkrát Festival Mikroregiónu Plus 11, Európsky pohár obrích akrobatov, či napríklad 1. ročník Levanduľového Friškofestu, ktorý slúžil na pomoc deťom trpiacim DMO. Na pódiu sa predstavili folklórne skupiny zo Slovenska, z Čiech, Maďarska a Poľska a návštevníkov privítali známe slovenské hudobné mená ako napríklad Desmod, speváčka Dominika Mirgová, či napríklad spevák Miro Jaroš.

Pri dedinke nájdeme aj kaštieľ. Secesná stavba bola postavená v roku 1899 podľa plánu E. Lechnera. Okolo kaštieľa sa nachádza rozľahlý park. V kaštieli neskôr otvorili liečebný ústav pre deti trpiace obezitou. V súčasnosti stavba chátra.

FOTO: Spoznajte malebnú dedinku Abrahám.
12
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM