Monika Hanigovská Rôzne

Dedinka pri Trnave ukrýva super lákadlá: Lesná železnica aj prekrásne fresky!

Nachádza sa neďaleko od nás a môže sa pochváliť viacerými pozoruhodnými atrakciami. Nechajte sa zlákať na pekný výlet do dedinky pri Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Dedinka pri Trnave ukrýva super lákadlá: Lesná železnica aj prekrásne fresky!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Neďaleko od Trnavy sa nachádza obec Dechtice. Cesta do tejto dediny z nášho mesta trvá len približne 30 minút. Po krátkej ceste čakajú návštevníkov viaceré lákadlá.

Prekrásne fresky

Dechtice ukrývajú pozoruhodný kostol Všetkých svätých, ktorý bol postavený v roku 1172. Nachádza na miernej vyvýšenine, ukrytý pred pohľadmi ľudí. Hľadanie však stojí skutočne za to. Kostol láka na prekrásne unikátne fresky na južnej stene apsidy a lode, ktoré sa objavili až pri renovácií tohto svätostánku v roku 1932. Na fragmente v apisade môžete obdivovať zachovaný obraz s dvomi apoštolmi ako i zvyšok kompozície Eucharistickej večere. Zaujímavé dielo sa nachádza aj pod oknom. Má štyri výjavy. Krst, Bičovanie, Krížová cesta a Ukrižovanie. Všetky výjavy sú nečlenene spojené hviezdnym pozadím.

Pod kostolom je tiež krypta, kde sú pochovaní členovia zemianskej rodiny Jackovičovcov. Kostol však nie je bežne dostupný. Pre záujemcov, odbornú verejnosť a študentov histórie ho otvárajú na požiadanie. Obec však hľadá možnosti ako by národnú kultúrnu pamiatku sprístupnila verejnosti čo najviac.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Florijánko

Na dechtickom námestí neobíďte premeň pitnej vody. Prameň sa nazýva po sv. Florijánovi. Táto socha stojí na námestí od roku 1873. Dechtičania prezývajú prameň Florijánko, či Frolijánko, ale aj artézska studňa. Paradoxne prameň vznikol zhavarovaným vrtom z geologického prieskumu.

Na prameň nedajú dopustiť tak domácí ako aj pocestní, ktorí si naberajú vodu aj do fľašiek. Najviac ľudí sa stretne pri prameni každú nedeľu po prvom piatku v mesiaci. Vtedy si nádoby plnia pútnici, ktorí smerujú na neďaleký kopec Chrast.

Do katastra Dechtíc patrí aj kláštor. Aby sa k nemu výletník dostal, musí každý záujemca absolvovať malebnú nenáročnú túru, pretože zelená náruč lesa dôkladne chráni kláštor aj samotný kostol sv. Kataríny Alexandrijskej. Les okrem príjemného relaxu dokáže turistov prekvapiť rôznymi citáciami na pníkoch. Tie budú sprevádzať vaše túlavé nohy až po okraj samotného lesa. Takéto citáty však možno nájsť aj v okolí už spomínaného komplexu venovaného samotnej sv. Kataríne.

V lesostepných spoločenstvách môžu návštevníci stretnúť aj jaštericu zelenú, ktorá má v tejto lokalite svoje hojné zastúpenie. Cesta ku kláštoru je nenáročná, rovinatá, tiež vhodná na cykloturistiku. Na konci lesa čaká turistov nielen pekný výhľad. Odmenou je aj iná zaujímavá scenéria, dobre ukrytá Pálffyovská lesná železnica, dnes známa ako Lesná Železnica Katarínka.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Lesná železnica

Slovensko malo v minulosti mnoho kratších ale ja dlhších lesných, poľných, banských, priemyselných železníc, ktoré vo svojom rozmachu slúžili v rámci nákladnej dopravy. V krásnom prostredí lesa a Kláštora Svätej Katarínky sa rozprestiera originálna hájovňa z dôb grófa Pálffyho a tiež spomínaná lesná železnica, ktorú začali stavať 1898 až 1901. Trať merala až 70 km a spájala chemické továrne na Dobrej Vode a Horných Orešanoch a pokračovala aj cez Smolenice až do lesa.

Podľa informačných tabúľ, ktoré sa priamo na mieste nachádzajú, mala železnica dobrú výbavu. Mohla sa pochváliť 6 parnými, 5 dieselovými lokomotívami, 2 drezinami, 2 osobnými vozňami a tiež disponovala 140 nákladnými vozňami. Turista sa aj dnes môže dotknúť samotnej histórie. Pôvodné koľajnice, klince, časť podvalov aj spojok tu našli svoj stáli domov. Železnica na tomto mieste odstavila aj niekoľko vozňov, do ktorých môžete nastúpiť a vychutnať si tak originálne okolie.

Železnica zanikla v druhej polovice 20.storočia, ale opäť chytá druhý dych vďaka dobrovoľníkom zo Združenia na záchranu lesných železníc Slovenska. Okrem obnovy ponúka aj nezabudnuteľnú jazdu. Motorová lokomotíva však jazdí len na základe dohodnutého termínu, od mája do októbra, cez voľné dni a sviatky. Dnes je železnica prevádzkovaná pod názvom „Lesná železnica Katarínka“, pričom nekopíruje pôvodnú trasu ale nachádza sa vyššie pri zrúcanine kláštora.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Katarínka učarovala mnohým

Zrúcanina veľkého komplexu budov spolu s okolím patrí medzi stále lákadlá. Početné informačné tabule, spolu s odborným textovým výkladom, fotkami a obrázkami zhmotňujú pred očami návštevníka samotný objekt. Môžete si tak prezrieť napríklad zaujímavú 3D hypotetickú vizualizáciu celého veľkého komplexu budov, hlavný oltár, prebiehajúcu konzerváciu veže kostola sv. Kataríny, či zdokumentované početné vykopávky.

Prvá dochovaná zmienka o kláštore sv. Kataríny je z prvej tretiny 15.storočia. Archeologický výskum sa tak doložil kamennou gotickou kaplnkou v lesoch Malých Karpát. Kláštor sv. Kataríny patril františkánskemu rádu. História ukrýva niekoľko zaujímavých príbehov. Koncom 16.storočia sa údajne v tejto lokalite zjavila pastierovi sv. Katarína a na mieste vytvoril pastier malú kaplnku. Sv. Katarína sa mala zjaviť v tomto storočí aj istému Janovi Mancovi z Dechtíc, ktorý v tejto lokalite oral. Sv. Katarína vraj zasiahla do života aj bohatému grófskemu mladíkovi Jánovi Apponyimu, ktorý začal viesť putovný život v jaskyni. Po násilnom odvlečení vlastnou rodinou následne skonal.

Kláštor aj samotný kostol sv. Kataríny Alexandrijskej aj v tomto období doslova „rastie“ pod rukami početných dobrovoľníkov. Obnovujúci komplex si môžete pozrieť z dobrej blízkosti. Okrem komplexu františkánskemu rádu, ponúka lokalita priestranné lavičky, príjemné prostredie a veľa priestoru pre detské aktivity, či príjemný relax. Súčasťou lokality sú aj mnohé citáty na pňoch, ktoré môžu nenútene zapôsobiť na rozjímanie mnohých oddychujúcich.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

OBRAZOM: Dedinka neďaleko Trnavy? Sledujte, čím sa môže pochváliť!
20
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM