Zuzana Vajayová Rôzne

Deti sa učia o cestnej premávke v rámci Dopravnej výchovy na ZŠ

Deti v školách učí o bezpečnosti na cestách Dopravná výchova, ktorá je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl (ZŠ).

„Za úlohu má postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke – ako chodcov alebo cyklistov, pričom je potrebné mať na zreteli aj aspekt výchovy budúcich vodičov motorových vozidiel,“ vysvetlili pre TASR z ministerstva školstva.

Vyučovanie prebieha v objekte školy, na detských dopravných ihriskách alebo bezpečných priestoroch v okolí školy. Každá škola si okrem toho môže v rámci školského vzdelávacieho programu vytvoriť ďalší predmet zameraný na dopravu.

V minulosti bola teoretická výučba Dopravnej výchovy súčasťou povinného vzdelávania žiakov základných škôl. Školáci sa ju najmä na prvom stupni učili v rámci tematických celkov jednotlivých predmetov.

O doprave sa môžu školáci dozvedieť viac na detských dopravných ihriskách. Praktický výcvik na nich zabezpečuje ministerstvo školstva od roku 2006. V tejto súvislosti vyhlasuje každoročne výzvu na poskytovanie finančných prostriedkov tým, ktorí ich prevádzkujú.

„S prevádzkova­teľmi, ktorí splnili stanovené podmienky, bola uzatvorená zmluva a bola im poskytnutá dotácia,“ uviedli z ministerstva. V roku 2010 dal rezort na detské dopravné ihriská 265.549 eur.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM