Monika Földešiová Kultúra

Do mesta prídú tučniaci

V trnavskom Divadle Jána Palárika prišiel po niekoľkých inscenáciách hier pre dospelých opäť na rad detský divák. V piatok 9. marca v predpremiére a v nedeľu 11. marca v premiére uvedie titul nemeckého autora Ulricha Huba Traja tučniaci.

Zábavný a poučný príbeh o troch kamarátoch tučniakoch, ktorí prežijú potopu sveta, je určený deťom od šesť rokov, réžie príbehu sa ujal Juraj Bielik. Hra „pre malých aj veľkých, tučných aj chudých“ mala premiéru v apríli 2006 v Badisches Staatstheater Karlsruhe v réžii samotného autora, v tom istom roku sa dočkala rozhlasovej verzie. Hub sa rozhodol priniesť deťom rozprávanie o tom, ako sa tučniaci, v Trnave v podaní Gregora Hološku, Miroslava Beňuša a Michala Jánoša, rozhodnú pre odvážne riešenie, keď sú postavení pred zdanlivo neriešiteľnú otázku. Holubica im totiž prináša správu, že zachrániť sa môžu len dvaja z troch kamarátov. Pre nich to nie je dôvod na zúfalstvo. A tak tučniaci vďaka dôvtipu, sile kamarátstva, ale aj schopnosti hrať sa či hrať na hudobných nástrojoch prežijú aj takúto katastrofu.
Hru z nemčiny preložila Zuzana Reveszová, dramaturgom a autorom textu piesní bol Miro Dacho, hudbu si zobral na starosť režisér, scénu a kostýmy Eva Farkašová. Autor získal za hru, s pôvodným názvom Na arche o ôsmej, v roku 2006 Nemeckú divadelnú cenu. Rovnomenná rozhlasová hra dostala vyznamenanie ako najlepšia detská rozhlasová hra. Knižná adaptácia sa stala v septembri 2007 nemeckou Detskou knihou mesiaca.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM