Monika Hanigovská Rôzne

Dobové krčmy a nielen to: Cez trnavský jarmok sa budete môcť vrátiť do stredoveku

Obľúbený trnavský jarmok sa už blíži. Okrem osvedčených lákadiel ponúkne aj zážitky z čias stredoveku. Na ľudí čakajú všakovaké dobové zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Dobové krčmy a nielen to: Cez trnavský jarmok sa budete môcť vrátiť do stredoveku
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Tradičný trnavský jarmok ponúkne ľudové remeslá, jarmočné špeciality, koncerty na námestí, ale napríklad aj program s názvom Stredovek pod hradbami. Ten sa uskutoční v Sade Antona Bernoláka a to v sobotu a v nedeľu 9. a 10. septembra od 10.00 do 22.00 hodiny.

Na ľudí čakajú ukážky bojov, stredoveké zbrane, dobové krčmičky a hostince, brušné tanečnice i sokoliari. Stredovek pod hradbami nezabudol ani na deti. Dobové detské ihrisko ponúkne priestor pre najmenších. Nosnou témou už v poradí 7.ročníka tohto podujatia budú Landsknechti. Bude sa cvičiť, bojovať, aj zabávať podľa stredovekých pravidiel. Do trnavského parku zavítajú šermiarske skupiny zo Slovenska aj Česka. Ľudia budú môcť navštíviť až deväť zaujímavých táborov, zoznámte sa už teraz s viacerými z nich:

Prečítajte si:Prvé info o Tradičnom trnavskom jarmoku: Na aké lákadlá sa môžeme tešiť?

Tábor Vikingov

Nechajte sa vtiahnuť do 9. storočia, ktoré bolo obdobím kmeňových vodcov, barbarov a pohanských bohov. Môžete zažiť drsné boje priamo pod trnavskými múrmi.

Ako informuje web jarmok.trnava.sk, v tomto tábore bude mať divák možnosť vidieť zariadené stany z obdobia Vikingov, dobovú kuchyňu, zbrane a zbroj používané v IX. storočí, udatných vikingských bojovníkov ako aj ich ženy v šatách zdobených nádhernými karetkami.

Tábor Templárov

Ďalší tématický tábor povedie Skupina Templári z hradu Bagras. Ukáže rádové pravidlá a poodhalí spôsob života. Tábor bude lákať najmä vernými replikamy templárskych jednotiek, ktoré používali templári na výpravách po Svätej zemi.

Návštevníci si budú môcť pozrieť viacero stanov s posteľami, malou kaplnkou, lavicami, truhlicami i stolmi i ďalším zaujímavým vybavením. Pripravené budú aj ukážky šermiarskeho umenia.

Tábor rytierov

Tábor z druhej polovice 14. storočia sa bude podľa stránky jarmok.trnava.sk vyznačovať bojovými výjavmi aj typickým jedlom. Pozrieť si budete môcť historické stany aj konkrétne domáce vybavenie. Lavice, stoly, keramický, cínový, drevený, medený a mosadzný riad budú čakať na svojich objaviteľov.

Tí hladnejší, môžu nazrieť do kuchyne uvedeného storočia, kde sa budú variť miestne dobové špeciality. Po dohode dostanú jarmočiari možnosť ochutnať tradičné recepty.

Lukostrelecký tábor

Svišťanie lukov nasmeruje publikum k ďalšiemu táboru. Lukostrelecký tábor poskytne vizuálny zážitok pri preslávených lukoch longbow, welshbow či tréningových terčoch. Nebudú chýbať dobové stany a zábava tej doby.

Delostrelecký tábor

Hlavným ťahúňom v tomto tábore budú delá a palné zbrane, typické pre toto obdobie. Dobovú kulisu dotvoria rytieri na koňoch, hrčiaci, remeselníci aj pisári.

Budete môcť na chvíľku zostať stáť a jednoducho zažiť pocit sveta, ktorý už neexistuje. Tábor zo začiatku 15. storočia ponúkne obraz stanovania, stravovania aj bežných životných okamihov.

Končiaci stredovek aj tábor Lancknechtov

Tábor z konca 15. storočia bude mať pripravené taktiež viaceré zaujímavosti. Trnavský šermiarsky cech uvíta zvedavcov nescénickým programom. Návštevníci budú svedkom novej prezentácie boja – formou bojového umenia. Svojim návštevníkom však tábor podľa webu jarmok.trnava.sk poodhalí aj bohatý spôsob odievania v tomto období.

Prídu aj legendárni Lancknechti. Nemilosrdní nájomní žoldnieri tak opäť ožijú. Ľudia si budú môcť pozrieť ukážku bojov, ktorú bude sprevádzať pušný prach. Môžete si taktiež pozrieť zariadený stan, či kuchyňu.

Piatkový program sa zakončí galaprogramom s názvom Severská sága. Projekt 7. ročníka Stredoveku pod hradbami chce zapojiť do celkového historického rázu aj samých návštevníkov. Zábavu ponúkne niekoľko atrakcií. Pripravené budú ihriskové hry Kubb, detská aréna, stredoveká strelnica (luky, sekery, kuše), drevený kolotoč, strelnica v podobe hradu pre deti, drevený koník a jazda na ňom aj hod na jednorožca.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM