Monika Hanigovská Rôzne

Dostali parádny nápad a aj ho zrealizovali: Na svete je unikátna mapa Trnavy!

Trnava sa má čím popýšiť. Zrodila sa pozoruhodná mapa nášho mesta. Tá zobrazuje množstvo zaujímavých technických pamiatok. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Dostali parádny nápad a aj ho zrealizovali: Na svete je unikátna mapa Trnavy!
5
Galéria
Zdroj: Čierne diery

Nadšenci okolo občianskeho združenia Čierne diery vytvorili unikátnu mapu nášho mesta. Podľa slov tohto občianskeho združenia ide o prvú mapu technických pamiatok v Trnave vôbec. Viac nám o tejto čerstvej novinke porozprával Martin Lipták, jeden z členov spomínaného združenia.

Množstvo zaujímavých miest

Uvedená mapa nášho mesta zobrazuje množstvo zaujímavých miest s detailnými ilustráciami, krátkymi textami a súradnicami na „živé preskúmanie“ terénu.

„Nachádza sa v nej štyridsaťšesť pamiatok a ďalších objektov spätých s priemyselnou históriou mesta. O väčšine z nich vie málokto, niektoré nepozná ani google,“ povedal pre náš spravodajský portál Martin Lipták. A ako ďalej dodal, mapa je teda akýmsi alternatívnym sprievodcom Trnavou.

Zdroj: Čierne diery

Na mape, ktorú si onedlho budú môcť chytiť do rúk aj samotní obyvatelia, sú aj povestné trnavské ikony, akými sú napríklad bývalý cukrovar, Figaro, či vodojem. Ako uvádza Lipták, zaujímavé sú aj napríklad Coburgove závody, či Automatický mlyn NUPOD, ktorým sme sa pýšili aj v zahraničí.

Cieľom je upriamiť pozornosť

Nadšenci, ktorí za touto pozoruhodnou mapou stoja, majú v hľadáčiku mnohé technické pamiatky po celom Slovensku. „Našim cieľom je upriamiť pozornosť na priemyselné pamiatky, ktorým sa oproti iným historickým stavbám nedostáva toľko pozornosti. Snažíme sa nadchnúť ľudí pre históriu a architektúru. Veľa cestujeme po odľahlých kútoch Slovenska, fotíme, píšeme, popularizujeme. Tvoríme grafiky, mapy, máme v pláne knihu. Z vyzbieraných prostriedkov ďalej podporujeme projekty, ktoré sa snažia zabudnutým stavbám vrátiť život, vytvoriť nejakú novú funkciu. Pre nás samých je to len koníček, neplatíme si žiadne honoráre,“ prezradil Martin Lipták.

Mapa bude prvýkrát k dispozícii v sobotu 13. mája na Trnavskom rínku, ktorý prinesie aj množstvo rôznych lákadiel

OBRAZOM: Dielo, ktoré stojí za pozornosť. Takúto mapu má po novom Trnava!
5
Galéria
Zdroj: Čierne diery

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM