Dominika Handzušová Rôzne

Dušičkový zhon v Trnave: Nákupy si nechávame na poslednú chvíľu

Sviatok všetkých svätých už doslova klope na dvere. Vybrali sme sa do terénu zmapovať, ako je to s nákupom vencov a kvetov v našom meste. Nepodarilo sa nám ale zistiť čo medzi Trnavčanmi letí, kvetinárstva totiž zatiaľ tržby výrazne dvihnuté nemajú...

Ilustračný obrázok k článku Dušičkový zhon v Trnave: Nákupy si nechávame na poslednú chvíľu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte minulý týždeň sme zašli na rínek i do kvetinárstiev, čulý zhon tu však nepanoval. Dušičky sa už ale blížia a ľudia viac a viac mieria na tieto miesta zaobstarať vence a kvety na hroby svojich blízkych.

Na poslednú chvíľu

Deň čo deň na rínek nosia predajcovia svoje zásoby a snažia sa nalákať kupujúcich práve k svojmu stanovišťu. „Mladý pán, nech sa páči, máme kvety už od dvoch eur, zabalíme,“ láka jedna zo starších dám zababušená v kožuchu. Mladý pán sa len pousmeje. „Ďakujem, ja sa len obzerám. Prídem až pred víkendom.“ Zdá sa, že toto je obraz Trnavčanov, podobná situácia nás totiž čakala aj v prázdnom kvetinárstve. „Tržby zvýšené nemáme, zatiaľ vôbec necítime, že idú sviatky. Samozrejme, ľudia kupujú, no skôr ešte na pohreby,“ priznala kvetinárka, ktorá si dokonca musela voľný čas vypĺňať lúštením krížovky. Najväčší nápor čaká práve v týchto dňoch.

Ceny pre každého

Na trhu majú najväčšie zastúpenie chryzantémy. Ich cena sa pohybuje od 1,50 € po 5 €, v závislosti od veľkosti i od predajcu. Najčastejšie ale nájdete kvety za 3 €. Najnižšia cena za vence je približne rovnaká, tie najdrahšie stoja aj 25 €. „Ľudia kupujú zvyčajne vence v cene okolo desiatich eur. Je to vždy rôzne. Ak ich potrebujú viac, vezmú radšej menšie a lacnejšie,“ povedal nám jeden z predajcov. Na otázku, či majú Trnavčania radšej živé alebo umelé vence, len zamyslene kývol ramenami. „Príďte sa opýtať zajtra alebo v sobotu. To už budem vedieť porovnať,“ zasmial sa na tom, že zatiaľ priveľa práce nemá.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM