Monika Hanigovská Rôzne

FOTO a VIDEO: Morena, symbol zimy skončila v Trnávke. Neopustila však mesto

V Malom Ríme sa uskutočnilo tradičné pálenie Moreny. Tento zvyk je predzvesťou jari. Symbol zimy, Morena, však takpovediac nechcela opustiť Trnavu. Sledujte tie videá.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Morena, symbol zimy skončila v Trnávke. Neopustila však mesto
22
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Vynesením Moreny a prinášaním letečka privítali v nedeľu obyvatelia i návštevníci Trnavy jar. Tradičné zvykoslovné podujatie s názvom Na Kvetnú nedzelu, ktoré pripravilo mesto Trnava, Trnavský ľudový cech a Centrum voľného času Kalokagatia, odštartovalo dozdobovanie trnavského korza na Hlavnej ulici pred radnicou veľkonočnými kraslicami. Na ľudové tradície nadviazali svojím vystúpením detské folklórne súbory Drienka a Trnavček.

Morene sa v Trnávke zapáčilo. Trnavu neopustila.
3
Galéria

Nepovedala Morena posledné slovo?

Potom sa vybral sprievod za hlasného spevu, na čele s vyparádenou Morenou, do Ružového parku. Tam Morenu odzdobili, upálili a následne za hlasného povelu hodili do Trnávky. Organizátori ale aj všetci zvedavci sa však netešili dlho.

Morena, dávny symbol zimy, však ako keby vôbec nechcela opustiť nedeľný sprievod. Nízka hladila vody a nešťastný dopad na veľký kameň spôsobil to, že Morena ostala zakliesnená v jednom bode. Prežila len s malými popáleninami. „Ešte dlho bude zima,“ zaznelo naraz z úst jedného z organizátorov trnavského súboru.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Morena v minulosti

Vynášanie Moreny malo na Slovensku rozličné podoby, avšak rovnakú symboliku – Morena ako symbol zimy a smrti musela byť skántrená, aby mohla nastúpiť jar a nový život.

„Na západnom a južnom Slovensku sa vynášanie Moreny, slamenej figuríny ženy oblečenej vo svadobnom ľudovom odeve, koná vždy na Kvetnú nedeľu. Spievajúce dievčatá ju nosili po dedine, za dedinou ju vyzliekli, rozobrali alebo spálili, roztrhali, hodili do vody,“ informovali organizátori podujatia. Piesne spievané na celom území Slovenska pri vynášaní symbolickej zimy patria k najstarším obradovým piesňam.

Pozrite si našu fotogalériu ale aj autentické videozábery trnavských súborov, ktoré za hlasného spevu a množstva zvedavcov prechádzali po Hlavnej ulici na čele s Morenou. Pozrite si aj to, ako sa s ňou snažili tamojšie súbory skoncovať v Trnávke.

FOTO: Po Hlavnej ulici sa vybral sprievod s Morenou. V Trnávke sa jej zapáčilo.
22
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM