Monika Hanigovská Rôzne

FOTO: Strhol na seba veľkú pozornosť. V Trnave sa objavil parádny fiat z dávnych dôb

Okamžite strhol na seba pozornosť. V Trnave ste mohli na vlastné oči uzrieť výnimočný historický kúsok, akým sa môže pochváliť len málo majiteľov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Strhol na seba veľkú pozornosť. V Trnave sa objavil parádny fiat z dávnych dôb
12
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko vzácnych a raritných kúskov áut z celého sveta sa zišlo minulý piatok 11. augusta priamo na Trojičnom námestí. O veľkú pozornosť medzi ľuďmi sa postaral aj biely krásavec značky Fiat Zero, ktorý bol svojim zjavom skutočne neprehliadnuteľní. Pozornosť však pútala aj jeho posádka, ktorá bola ako vystrihnutá z dôb dávno minulých.

Len tak ho neuvidíte

Fiat Zero z roku 1912 na zrazoch veteránoch pritom len tak neuvidíte. “To teda neuvidíte…auto pochádza z roku 1912. Je to možno jediné takéto zachované auto v Európe vôbec. Toto auto stálo pôvodne v súkromnom múzeu na Novom Zélande,“ prezradila pre náš spravodajský portál hrdá majiteľka, I. Kratochvílová. Ako sa ďalej rozpovedala, tento historický kúsok sa neskôr dostal do Čiech, kde ho odkúpila rodina súčasnej majiteľky.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Obavy z dlhej cesty

Tento parádny kúsok následne nezapadol doma prachom. Po náročnej oprave si jazdí po akciách takéhoto typu. „Fiat Zero z roku 1912 máme už osem rokov. Museli sme ho však spojazdniť, čo trvalo nejakých šesť rokov. Na aute však jazdíme už dva roky. Najazdili sme na ňom už dodnes tisíc kilometrov… Zatiaľ teda šľape dobre,“ prezradila nám s úsmevom Ivona Kratochvílová.

Napriek tomu sa dlhej cesty do nášho malého Ríma obávali. „Bolo to celkovo dlhá trať, mali sme strach, či to vôbec zvládneme,“ dodala s úľavou v hlase.

Treba leštiť a leštiť …

Chceli sme vedieť o tomto aute viac. Zisťovali sme, akú údržbu si vyžaduje takýto skvost. „Najnáročnejšia údržba spočíva v jeho samom leštení,“ uviedla nám majiteľka.

Ďalej sme sa dozvedeli čo-to viac o jeho technických parametroch. Spotreba tohto tátoša je 15 litrov na 100 km, objem motora je 1846 cm3 a najvyššia rýchlosť, ktorú vytiahne, je 62 km/h.

Tento jedinečný model môžete na vlastné oči obdivovať podrobnejšie v našej fotogalérii.

Biely krásavec v Trnave: V centre mesta sa ocitol jedinečný kúsok z roku  1912
12
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM