Monika Hanigovská Rôzne

FOTO: Trnavčania si pochutili na stredovekých jedlách. Tieto dokázali zlákať najviac!

V Trnave si ľudia pochutili na stredovekej kuchyni. Voňavých lákadiel bolo niekoľko. Vieme však, aké pochúťky bodovali medzi ľuďmi najviac.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Trnavčania si pochutili na stredovekých jedlách. Tieto dokázali zlákať najviac!
19
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Stredoveké vianočné trhy v Trnave preniesli počas niekoľkých dní na Námestie sv. Mikuláša malú ukážku stredovekého života. Návštevníci nevšedných trhov sa mohli napríklad počas sobotného večera zapojiť do atraktívnej svetelnej projekcie, nazrieť do živého Betlehemu s postavami a zvieratkami, či sa povoziť na stredovekom kolotoči. Veľkým lákadlom však bola aj ochutnávka stredovekého jedla, ktoré dokázalo zlákať nejeden trnavský jazýček.

Trnavčania si mohli pochutiť na niekoľkých zaujímavých jedlách. Na trhu sa ponúkali rôzne kaše, posúchy, všakovaké omáčky, ale aj pirôžky „Mali sme tu typické stredoveké pokrmy. To boli kaše, ktoré nesmeli chýbať na žiadnom stredovekom stole. A my sme robili sladké kaše v kombinácii s alkoholom, s vínom a s pivom. Takže sme robili jabĺčkovú s pivom a vínovú s čerešňami a s makom. Ďalej sme robili chlebové posúchy a k tomu rôzne omáčky, sladké aj slané. Taktiež sme robili mäsko na spôsob diviny. A to na červenom víne s jabĺčkami. Tiež sme pripravovali pirôžky plnené kapustou, syrom a slaninkou. Tie sa vysmážali na masti,“ povedala pre spravodajský portál Trnava 24 Renáta Zubčeková, jedna z účastníčok agentúry HECTOR, ktorá zastrešovala spolu s mestom Stredoveké vianočné trhy.

Recepty sa podľa slov Zubčekovej pripravovali podľa odborných publikácií, slovenských aj zahraničných.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

A čo Trnavčanom chutilo najviac? Podľa Renáty Zubčekovej si najviac pochutnávali na kaši s makom a čerešňami, ale dobre sa míňala aj jabĺčková kaša s pivom. Rýchlo sa však „zaprášilo“ aj po pirôžkoch plnených kapustou, syrom a slaninkou. Tie sa vysmážali na masti.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Slová Zubčekovej potvrdili aj Trnavčania, ktorý si na mieste vychutnávali stredoveké trhy. „Tak mne a môjmu priateľovi šmakovala tá maková kaša s čerešňami. Také niečo sme v živote nejedli,“ zhodla sa Trnavčanka Martina a jej priateľ Peter.

„Ja som vystihla, keď sa podávali pirôžky. Niečo podobné robievam aj doma, ale toto bolo chutnejšie. Boli fantastické,“ povedala nám mladá trnavská mamička.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

FOTO: V Trnave rozvoniavali stredoveké maškrty
19
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM