Monika Hanigovská Rôzne

FOTO: Už ste ich videli? Na svete sú nové pohľadnice zachytávajúce Trnavu

Trnavský fotograf Matúš Koprda sa postaral o zbrusu nové pohľadnice zachytávajúce naše mesto. Pozrite si ich aj vy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Už ste ich videli? Na svete sú nové pohľadnice zachytávajúce Trnavu
13
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

Trnava má veľa šikovných ľudí. Medzi takých patrí aj fotograf Matúš Koprda, ktorý už stihol zrealizovať viacero zaujímavých projektov, medzi ktoré patrí napríklad zbierka zaujímavých záberov zhmotnených do kalendára „Noctturno“.

V týchto dňoch sa však Matúš môže pochváliť ďalším svojím zaujímavým projektom. Ide o pohľadnice zachytávajúce Trnavu. Viac nám už o nich porozprával on sám.

Zdroj: Matúš Koprda

V dobrom svetle

Fotograf mal hneď niekoľko cieľov, ktoré by takéto „pohľadnicové stvárnenie“ Trnavy malo mať. Preto spojil do projektu reprezentujúce zábery nášho mesta, ale súčasne sa snažil prekonať akúsi ideu dnešného digitálneho sveta, kde podľa jeho slov už pohľadnice veľmi "nefičia“.

„Vytváranie fotiek, ktoré Trnavu prirodzene reprezentujú a ukazujú v peknom svetle je môj dlhodobý cieľ. A bola by škoda takúto tvorbu držať v počítači. Viem, že v dnešnom digitálnom svete už pohľadnice veľmi „nefičia“, no aj tak verím, že Trnavčanov aj netrnavčanov zaujmú a potešia. Tiež som rád, keď môžem Trnavu v dobrom svetle ukazovať širokému spektru ľudí a robiť jej dobré meno aj medzi turistami,“ povedal M. Koprda.

Zdroj: Matúš Koprda

Aj leporelo

Tento trnavský fotograf napokon vytvoril jedenásť samostatných pohľadníc a ako nám ďalej prezradil, navyše sa zrealizoval aj jeden bonus.

„Je to deväť klasických pohľadníc v štandardnej veľkosti, vždy s jedným motívom (resp. fotkou). Ďalšie dve sú vo väčšom formáte a každá z nich obsahuje až štyri motívy. No a potom je tu ešte jeden bonus na tému Noctturno. Ide o malého netradičného sprievodcu rozprávkovou Trnavou vo forme papierovej skladačky – leporela. Obsahuje fotky zo série Noctturno, zmestí sa do vrecka a určite poteší každého, koho zaujal aj môj tohtoročný kalendár s motívom nočnej Trnavy. Všetkých jedenásť pohľadníc, ako aj leporelo Noctturno, nájdete na dvoch miestach v Trnave – v Mestskej veži a v jednom malom obchodíku na železničnej stanici,“ povedal Matúš.

Ako tento trnavský fotograf dodal na záver, fyzické vytlačenie každého projektu má pre neho veľmi špecifický význam. „Vo svete internetu a digitálu sme fotkami obklopení prakticky stále, no ich krása je často prchavá a po zhasnutí obrazovky zmizne. Vždy som rád, keď si môžem fotografiu vytlačiť na papier, chytiť ju do ruky či tešiť ňou ďalších ľudí. Preto má pre mňa každý môj fotoprojekt, ktorý skončí na papieri, špeciálny význam."

Všetky pohľadnice si môžete prezrieť v našej priloženej fotogalerii.

Pozrite si ich: Trnavský fotograf sa postaral o nové pohľadnice nášho mesta
13
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM