Monika Hanigovská Rôzne

FOTO: Zamilujete si ich aj vy. 4 parádne parky na oddych v Trnave a okolí

V Trnave a okolí môžete zrelaxovať aj vo viacerých lákavých a zaujímavých parkoch. Vybrali sme z nich štyri. A zamilujete si ich zrejme aj vy...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zamilujete si ich aj vy. 4 parádne parky na oddych v Trnave a okolí
21
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnava, ale aj blízke okolie ponúka viaceré parky, v ktorých človek môže parádne zrelaxovať. Vybrali sme z nich do nášho článku hneď štyri. Necháte sa zlákať?

Park s gigantickými stromami

Dolná Krupá sa môže pochváliť hneď viacerými lákadlami. Magnetom na príjemnú relaxáciu v obci je napríklad tajomší klasicistický kaštieľ, či „domček“ Ludwika van Beethovena a zaujať svojim vzhľadom dokáže aj mauzóleum Chotekovcov.

Obec má však aj iné lákadla. Medzi ne patrí i park, ktorý sa nachádza v areáli spomínaného kaštieľa, kde sa môžete pokochať napríklad pohľadom na gigantické stromy.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V minulosti sa park rozkladal na ploche približne 114 hektárov. No aj dnešný 20-hektárový úsek dokáže byť dokonalým prostredím na relaxáciu. Okrem všadeprítomných stromov a niekoľkých lavičiek na oddych je park opradený zaujímavým príbehom. Ako vraví miestne rozprávanie, po tomto parku sa mal prechádzať samotný hudobný virtuóz Ludwig Van Beethoven.

Pri prechádzke týmto parkom sa návštevník ocitne ako keby „v inom svete“. Môže za to niekoľko zaujímavostí. Okrem všade prítomnej zelenej oázy tam môžete naraziť aj na Sekvojec mamutí, ktorý má obvod 5,6 metra a je vysoký úctyhodných 49 m. Tento monumentálny strom sa nachádza na vrchole parku a je obľúbeným vyhľadávaným miestom pre „zberačov fotografií“. Gigantický strom sa v súťaži „strom roka“ vyhlásenej v roku 2008 umiestnil na krásnom druhom mieste. Pre zaujímavosť, v parku sa tiež vyskytuje viacero ďalších drevín značných rozmerov.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem ďalších zaujímavých scenérií stojí za preskúmanie i umelá jaskyňa (tzv. Grotta), či Lujzin ostrovček, kde si môžu návštevníci oddýchnuť na lavičkách a o prírodné divadlo tam budú mať postarané. V tomto teplejšom období totiž vodnú plochu obýva množstvo operencov.

Budmerický park

V neďalekej obci Budmerice si môžete dopriať taktiež veľmi pekný relax. Milovníkov histórie poteší kaštieľ na francúzsky spôsob, záujemcov o bohato zdobené výšivky a zvyky zase miestne múzeum a nadšenci prírody sa môžu tešiť na les. Veľkým lákadlom je však i miestny park, či majestátna topoľová alej.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Na príjemnú relaxačnú vlnu vás navodí anglický park, ktorý sa nachádza v areáli spomínaného kaštieľa. Už samotná vstupná brána pozýva každého okoloidúceho do utešenej zelenej oázy. V udržiavanom anglickom parku môžete obdivovať všakovaké druhy stromov. A na pohodlných bielych lavičkách môžete zase nabrať „druhý dych“ na ďalšie potulky.

Aby toho nebolo málo, dokonalý relax na tomto mieste podčiarkuje aj krásny výhľad na kaštieľ. Započúvať sa na lavičkách, či popri prechádzke sa však môžete aj do nevtieravého tónu miestneho zvona, umiestneného na samom vrchu kaštieľa. Tento „oznamovateľ“ totiž v pravidelných intervaloch pozýva na prehliadku Budmerického kaštieľa.

Za zmienku stojí aj topoľová alej. Tá sa nachádza hneď oproti parku. Pre svoju majestátnosť a krásu si zaslúži aspoň krátku pripomienku. Prechádzka po aleji je naozaj krásnym zážitkom. Návštevníci majú totiž po pravej ale aj ľavej strane vysokých spoločníkov – malebné topole. Popri obdivovaní týchto zelených krásavcov sa vám môže pošťastiť uvidieť aj zvedavé veveričky.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Parčík Bela IV.

Aj naše mesto sa má čím pochváliť. Trnava len nedávno získala titul Európskeho mesta stromov 2017. Mesto pre milovníkov prírody ponúka hneď niekoľko parkov a parčíkov. My sme však do nášho výberu zaradili nedávno otvorený Parčík Bela IV., ktorý sa nachádza pri hradbách medzi Jerichovou a Hornopotočnou ulicou.

Nejedného návštevníka v tomto parčíku určite upúta bohatá nádielka kvetov a zelene. Oči ľudí tešia tulipány, ozdobné cesnaky, jarné cibuľoviny, či napríklad trvalky. Ako uvádza radnica na svojom webe, výsadba je navrhnutá tak, aby zo všetkých strán poskytovala pekný pohľad od jari až do jesene.

Lokalita ponúka príjemný relax. Okrem kvetov a zelene môžete v parčíku nájsť aj lavičky, či oddychový mobiliár. Návštevníkov čaká taktiež pekný pohľad na časť trnavského opevnenia, ale aj studňu so závlahovým systémom.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zámocký park

Aj v Smoleniciach môžete nájsť zaujímavý park ako stvorený pre oddych. Milovníci relaxu si v ňom určite prídu na svoje a jeho návštevu nebudú ľutovať. Tento prírodno-krajinársky anglický park sa nachádza nielen pri Smolenickom zámku, ale aj v blízkosti malokarpatské­ho lesa.

Foto: Dominika Handzušová

Súčasťou malebného parku je aj vybudované umelé jazierko, ktorého počiatok siaha až do roku 1906. Park na zelenej ploche 46,5 ha ponúka príjemný relax vo forme prechádzok, či pikniku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Obrazom: Už ste v nich boli? Tieto parky v Trnave a okolí vás dostanú!
21
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM