Monika Hanigovská Správy

Georadar v Trnave ukázal zaujímavý nález: Záhadný objekt na Divadelnej ulici!

Obľúbená trnavská ulica v centre mesta sa dostala do pozornosti. Mesto na nej uskutočnilo meranie georadarom. A ten ukázal záhadný kruhový objekt.

Ilustračný obrázok k článku Georadar v Trnave ukázal zaujímavý nález: Záhadný objekt na Divadelnej ulici!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Trnava na základe poznatkov a postrehov historikov zrealizovalo meranie georadarom na miestach, kde sa predpokladali nálezy historických architektonických pozostatkov a nálezov. A nebolo to nadarmo, prinieslo to totiž zaujímavé ovocie.

"Na Divadelnej ulici sa potvrdil nález kruhového objektu, tak ako ho zaznamenal Hadrián Radváni. V roku 1938 zakreslil v tomto mieste karner a v okolí cintorín,“ povedal pre spravodajský portál Trnava 24 hovorca mesta Pavol Tomašovič. To, či ide o karner alebo studňu, potvrdí až ďalšie skúmanie.

„Ak by sme sa opierali iba o pozostalosť pána Radvániho je vzhľadom na prítomnosť zakresleného cintorína indícia, že ide o sakrálnu stavbu. To by mohlo viesť k hypotéze, že Trnava vznikla spojením viacerých osád a územie bolo obývané oveľa skôr, ako bola prvá písomná zmienka,“ prezradil ďalej hovorca.

Radnica má v tejto súvislosti teda aj ďalšie plány. Chystá sa totiž výskum, ktorý by mal povedať viac. „Všetko definitívne a oficiálne potvrdí, alebo vyvráti výskum, ktorý chce mesto Trnava uskutočniť aj v tejto lokalite,“ dodal na záver Pavol Tomašovič.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM