Dominika Handzušová Rôzne

Hromy-blesky a k tomu poriadny lejak: Trnavu zasiahnu silné búrky!

Teplé jarné dni so sebou neprinášajú len príjemné slnečné lúče. V okrese Trnava sa treba pripraviť na prvé búrky, pred ktorými nás dokonca varujú meteorológovia. Pozor, v tomto čase na nás majú udrieť!

Ilustračný obrázok k článku Hromy-blesky a k tomu poriadny lejak: Trnavu zasiahnu silné búrky!
Zdroj: Dnes24.sk

Búrky a lejaky! Presne na takéto počasie si treba dať pozor. Slovenský hydrometeorologický ústav varuje, že v okrese Trnava sa ojedinele očakáva výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Netreba pritom zabudnúť ani na dáždniky. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ píše sa na SHMÚ.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ informujú meteorológovia, ktorí preto vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Tá v okrese trvá v utorok od jedenástej do osemnástej hodiny.

Ako sa ďalej uvádza na SHMÚ, pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

V súvislosti s búrkou vydali meteorológovia výstrahu tiež pred vetrom. Platí od utorka 28. apríla 17:00 hod. do stredy 3:00 hod. „V okrese Trnava sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 18 – 23 m/s,“ upozorňujú meteorológovia.

Správu sme naposledy aktualizovali o 8:31 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM