Dominika Handzušová Kultúra

Hudba aj bez nástrojov: Tieto formácie rozoznejú a cappella festival Zoom+

Siedmy ročník festivalu sa vyznačuje dramaturgickou zaujímavosťou. Každý koncertný deň prinesie jednu mladú slovenskú vokálnu formáciu a jedného hosťa zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Hudba aj bez nástrojov: Tieto formácie rozoznejú a cappella festival Zoom+
Zdroj: Dnes24.sk

Od prvého ročníka v roku 2008 sa medzinárodný a cappella festival Zoom+ vyprofiloval na uznávanú akciu vo svojom žánri. Prezentuje vokálnu hudbu bez použitia hudobných nástrojov.

Festival približuje a cappella spev čo najširšiemu publiku, poukazuje na nekonečné možnosti a farebné spektrum ľudského hlasu, ale aj na široký repertoárový záber vokálnej hudby. „Vokálne skupiny svojimi hlasmi vytvárajú harmónie, imitujú nástroje, tešia naše sluchové aparáty a zasahujú svojim umením do našich sŕdc,“ opisuje organizátorka podujatia Lucia Duchoňová.

Program Zoom+

štvrtok 2. október, od 19:00 hod., Kino Hviezda

Festival odštartuje vokálna skupina Otto Voce z Banskej Bystrice. Jej repertoár sa zameriava na úpravy populárnej hudby. Spolu s nimi v ten večer vystúpi Jazzation, maďarská jazzová formácia. Sami seba nazývajú Päť v jednom – správne naladený balíček. V roku 2013 získalo zoskupenie najprestížnejšiu a cappella cenu v Európe, The Ward Swingle Award, v jazzovej kategórii na a cappella súťaži Vokal Total, zlatý diplom a prvé miesto.

piatok 3. októbra, od 19:00 hod., Kino Hviezda

V druhom dni sa predstaví ďalšia slovenská novinka, a cappella skupina For You. Tvoria ju štyria nadšení hudobníci. Svoju tvorbu zameriavajú na svetovú popovú scénu, v ich prevedení si tak môžete vypočuť známe hity svetových hviezd, spirituály, jazz i špeciálne chuťovky ako brazílska samba či rozprávková pieseň v maďarčine. Večer bude pokračovať vo francúzskom duchu, vystúpi Opus Jam, jedna z najúspešnejších francúzskych vokálnych skupín. „Jej šesť spevákov z rôznych kultúrnych a hudobných prostredí vytvára vždy znova a znova úžasný zvuk. Fascinujúce arranžmány zakladateľa Emmanuela Cappelaere a francúzsky šarm vám určite spríjemnia piatkový večer,“ sľubuje Zoom+.

sobota 4. októbra, od 19:00 hod., Koncertná sála Marianum

Tretia mladá slovenská vokálna skupina pochádza z Trnavy. Zostavu A cappelly tvorí šesť spevákov, podstatnú časť repoertoáru tvorí stará hudba, predovšetkým vokálna tvorba z obdobia renesancie. K nim sa pridajú hostia z Nemecka. „Skupina Quartonal minulý rok zrušila svoju účasť na festivale kvôli chorobe, ale hneď sa prisľúbila na rok 2014 a my sa tešíme, že ich môžeme v Trnave privítať,“ informuje Duchoňová. Mladá mužská formácia žne úspechy po celej Európe, v roku 2014 vystupuje na najväčších nemeckých festivaloch a ich CD Another way – English vocal music je vysoko oceňované hudobnou kritikou.

Foto: zoomplus.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM