Rastislav Búgel Správy

Ich veľký čin neostal bez povšimnutia: Eliška a spolužiaci z Trnavy pomohli nevidiacemu Jakubovi!

Sú ešte len deti, no svojim veľkým skutkom zatienia mnohých z nás. Eliška z Trnavy a jej spolužiaci nezaváhali a svojmu kamarátovi pomohli v najťažších chvíľach. Ich veľký čin neostal bez povšimnutia...

Ilustračný obrázok k článku Ich veľký čin neostal bez povšimnutia: Eliška a spolužiaci z Trnavy pomohli nevidiacemu Jakubovi!
Zdroj: TASR

Rozhodovali tisíce hlasov

Zaslúžený potlesk a kúsok slávy si v utorok užili v Bratislave malí hrdinovia za konanie dobrých skutkov na slávnostnom vyhodnotení projektu Detský čin roka 2015. Nad podujatím prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

V bratislavskom V-klube si prevzali množstvo vecných cien laureáti v siedmich kategóriách. V 15. ročníku o tom rozhodovalo 163 223 detských hlasov z 845 škôl. Ďalších 36 475 dospelých hlasovalo v online ankete cez portál ĽudiaĽuďom.sk. Výberová komisia s občianskym združením Detský čin roka vybrali z 5 265 skutkov detí 35 nominácií v siedmich kategóriách a tie s najvyšším počtom hlasov boli ocenené.

Pomohli spolužiakovi

Jedno z najvýznamnejších ocenení tohto projektu putovalo práve do Trnavy. Eliška Ištóková s triednym kolektívom (ZŠ a MŠ A. Merici, Halenárska 45, Trnava) zvíťazili v kategórii Pomoc rovesníkom. Boli veľkou oporou nevidiacemu spolužiakovi Jakubovi, ktorý navyše absolvoval operáciu nádoru na mozgu. Zorganizovali zbierku a kúpili mu rôzne užitočné veci i pomáhali po ročnom vymeškaní školy a berú ho ako seberovného.

„Stalo sa to minulý rok. Jakub začal mať problémy s videním. Nevnímal ľudí a narážal do stien. Zistili, že má na mozgu veľký nádor, ktorý mu blokuje jeho očné centrum. Lekári sa dlho dohadovali, či Jakuba budú operovať, alebo nie. Medzi tým som ho bola pozrieť. Jeho mama ho viezla na vozíčku veľmi slabého a nevidel ma. Snažila som sa ho rozveseliť. Hovorila som mu ako našim spolužiakom chýba, že ho všetci podporujú a modlia sa za neho. Povedal mi, že lekári ešte nevedia čo s ním bude, ale že tam dobre varia. Keď som sa vrátila späť do školy, rozhodli sme sa, že sa Jakubovi zložíme na pár darčekov. Každý prispel," hovorí o udalostiach Eliška Ištoková, ktorá o skutku spolužiakov informovala.

" Za vyzbierané peniaze sme mu kúpili dosť užitočných vecí, napr. vankúš, lampičku, tričko s našimi podpismi, nutelu atď. Jakuba pár dní po operácii prepustili domov, kde čakali na ďalšie inštrukcie lekárov. Tam som mu darčeky doručila. Po dlhom uvažovaní sa Jakub rozhodol prísť do školy pozrieť spolužiakov. Tam nám zároveň oznámil, že ho lekári poslali na ožarovanie do Prahy na dva mesiace. Odtiaľ mi často volával. Sťažoval sa mi, že mu býva veľmi zle a trápia ho isté nevoľnosti. Dokonca mu vypadali všetky vlasy. Keď sa Jakub vrátil začal sa snažiť dohnať čo cez rok zmeškal. Dnes Jakub chodí pravidelne do školy, učí sa, má dobrý priemer. Bohužiaľ však stále nevidí a chodí so slepeckou paličkou," prezradila spolužiačka Eliška a dodala, že ho spolužiaci berú ako seberovného.

Zdroj: tasr/dnes24

Na fotke: Eliška Ištóková a Jakub z Trnavy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM