Dominika Handzušová Rôzne

Ihrisko na Prednádraží oficiálne otvorené: Areál stál takmer 400-tisíc eur

Nové multifunkčné ihrisko zaplavili deti s mamičkami a školáci s učiteľkami. Mesto oficiálne odovzdalo do užívania herný areál na Beethovenovej ulici, ktorý má slúžiť všetkým generáciám.

Ilustračný obrázok k článku Ihrisko na Prednádraží oficiálne otvorené: Areál stál takmer 400-tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

Hracie prvky boli vyberané pre rôzne vekové kategórie detí i dospelých a majú rôzne možnosti využitia. Na vybudovanie tohto hracieho areálu vynaložilo mesto 397 570 eur.

Nielen pre deti

Hojdačky, trampolíny, detské hrady, šmykľavky, pieskovisko s bagrami, lanovky, lezecké siete a kolotoč testovali pri otvorení tí najpovolanejší, deti s mamičkami a školáci s učiteľkami. „Nechýbajú tu ani fitness prvky pre skôr narodených a vytvorené sú aj podmienky na oddych s rodinou a priateľmi pri piknikových stoloch. Pribudli tiež samostatné lavičky, nové stojany na bicykle, odpadkové koše a nové verejné osvetlenie,“ konkretizovala Jana Gmitterová z referátu komunikácie Mestského úradu Trnava.

Nezabudli na zeleň

Súčasťou prác v parku bude aj vybudovanie nových chodníkov a spevnených plôch. Bezpečnosť detí má zvýšiť nové oplotenie zamedzujúce priechod k železničnej trati. Výsadba v hernom areáli na Beethovenovej ulici má prirodzený charakter. Pri výbere stromov sa totiž prihliadalo na domáce druhy, typické pre lesné porasty, ktoré sa dokážu prispôsobiť podmienkam tejto lokality. O farebnosť podrastu sa postarajú kríky doplnené atraktívnou trvalkovou výsadbou s postupným kvitnutím. ***„Odrastené stromy, krov a trvalky svojím habitusom, kvetmi, plodmi alebo sfarbením lístia esteticky pôsobia od jari až do jesene,“ vysvetlila Gmitterová.

Čo vysadili?

Podľa jej slov svoje miesto tu nájdu dve vzácne a krásne kvitnúce snežné hrušky a tri plané jablone, čeľaď ružovitých budú reprezentovať aj tri chránené muchovníky vajcovité, osem hlohov obyčajných, šesť jarabín vtáčích a jedna jarabina brekyňová. Mohutnosť a čaro lesa dodajú časom novej kompozícii tri javory poľné, breza previsnutá, dub letný, hrab obyčajný a brest hrabolistý.

„Krovinaté porasty budú pozostávať z ríbezlí alpínskych a tavolí kalinolistých. Farebnosť v podraste dodajú trvalkové kompozície z nenáročných a dekoratívnych šalvií hájnych, echinaceí purpurových, orientálneho maku, rozchodníkov, vrbice prútnatej, kocúrnika a veterníc. Nebudú chýbať ani trvalky okrasné, skupinu tráv zastúpi pôvabný kavyľ chvostíkový,“ priblížila.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM