Monika Hanigovská Správy

Postrehy Íra žijúceho v našom meste: Tomuto sa už v Trnave nečudujem!

Íra žijúceho v Trnave u nás prekvapilo viacero situácií. Graeme Mark Donaldson nám prezradil svoje postrehy. A rozprávanie je to naozaj zaujímavé.

Ilustračný obrázok k článku Postrehy Íra žijúceho v našom meste: Tomuto sa už v Trnave nečudujem!
Zdroj: Osobný archív Graeme Mark

Graeme Mark Donaldson žije v Trnave už štvrtý rok. A zažil u nás už viacero situácií, ktoré ho prekvapili. Pochádza z okolia írskeho Belfastu a je učiteľom angličtiny a tiež muzikantom.

Už sa nečuduje

Graeme si po niekoľkých rokoch strávených v Trnave uvedomuje všakovaké zaujímavosti, ktoré u nás spozoroval. „Keď si v Trnave učiteľ angličtiny, tak spoznáš veľa ľudí. Človek si uvedomí, do akej miery je Trnava mestom remesiel. Ľudia v Trnave bývajú, pracujú a zakladajú si rodiny, alebo bývajú v okolitých obciach. Prichádzajú dokonca z celého sveta. Stávame sa preto rôznorodým mestom. Choďte niekedy Trnavou popoludní. Už nepočujete len slovenčinu. Ale asi tak desať jazykov, čo je už v Trnave celkom bežné. Človek sa už nečuduje, keď to počuje,“ rozpráva.

Graeme takéto zmeny pokladá za pozitívne správy. Ako vraví, niektorí ľudia z nejakého dôvodu to považujú za zlú vec. On takéto niečo však pokladá za znak zdravého mesta. "Život je zmena. Keď sa niečo nemení, tak to asi umiera,“ dodáva.

Prečítajte si:Zháňate si v Trnave prácu? Jeden klik vám môže prihrať nový džob

V tieni Bratislavy s výhodou

Mnoho ľudí aj Trnavčanov hľadá prácu a život v Bratislave. Mladý Ír sa však rozhodol bývať a pracovať práve v Trnave. Okrem pracovných aktivít vidí niekoľko výhod, ktoré toto mesto ponúka. „Páči sa mi, že v Trnave bývame ako keby v tieni Bratislavy. V Trnave by človek ako keby býval pri hlavnom meste – bez tých starostí. Na druhej strane, práve preto, že sme tak blízko, niekedy je Trnava zabudnutá. Hudobníci, keď majú turné, tak sem občas neprídu. Už sa to ale mení. Ale zase to nepovažujem za úplne zlo“ vysvetľuje.

Trnava je pre Íra malé romantické mesto. Napriek tomu, že sa mu tento koncept páči, bol by rád, ak by sa turistom otvorila viac ako doteraz. „Trnava je skvelé mesto na bývanie, a zatiaľ je to „naše malé tajomstvo“, ale viem, že taký romantický prístup nie je dlhodobo reálny. Mali by sme sa otvoriť turistom a ukázať, čo máme,“ rozpráva. Bratislava mu príliš nevonia. „Úprimne, nemám rád veľmi Bratislavu: je hlučná a nejako nepestovaná,“ vysvetľuje. Súčasne však vyratúva, že hlavné mesto Slovenska je mestom kultúry, kde sa vyskytujú medzinárodné koncerty, či je tam situované Slovenské národné divadlo.

Iná mentalita

Na svojich známych v novom domove nedá dopustiť. Súčasne však vidí aj isté odlišnosti. „Mám kamarátov, sú to v podstate dobrí ľudia, ale normálne vravia veci, ktoré by boli v Írsku alebo v Británii úplne nevhodné. Napríklad, ak si moc hlučný na verejnosti, tak vravia "ticho, ľudia si budú myslieť, že si cigán.“ Slováci sú známi tým, že sú tichí na verejnosti. Myslím si, že je to práve preto, že sú vystrašení tým, že čo si ľudia budú o nich myslieť,“ hovorí o svojich postrehoch.

Prečítajte si:Obyvateľov Corburgovej spojil pekný cieľ: Svojpomocne si budujú športovisko!

Ďalšie postrehy

Problémom je podľa mladého Íra „slovenský sexizmus.“ „K sexizmu je príbeh podobný. Raz sme s manželkou posúvali futbalový stôl, čo je dosť ťažké, a jeden kamarát že „hej hej hej, ja to, ty si žena!“ Som sa naštval, lebo mne sa to zdalo ponižujúce. Veď áno je žena, ale nie je invalidná!“, hovorí nám.

Prezradil nám však aj to, že jeho manželka robí doma väčšinu prác. „Ale to preto, že ja som proste nešikovný a roztržitý človek a trvá mi veľmi dlho voľajakú úlohu urobiť. A to je tá podstata, že proste ľudia by mali zdielať prácu podľa toho, v čom sú schopní, nie ako „ty si muž, tak ty vŕtaš stenu a ja som žena, tak varím“. Taký tlak nie je dlhodobo duševne zdravý."

Keď sa cudzinec cíti byť Slovákom

Tento Ír, žijúci v Trnave, poukazuje na mnohé témy, napriek tomu sa necíti „za niekoho“, kto len kritizuje. „Musím povedať ale, že keď sa mi voľačo v slovenskej spoločnosti nepáči, tak sa nepovažujem za cudzinca, ktorý to kritizuje. Ja som takisto súčasťou tejto spoločnosti,„ vraví. „Nedávno sme sa bavili o olympiáde v Riu, a povedal som, že "my už máme tri medaily“. Čiže zdá sa mi, že už som Slovák,“ s úsmevom dodáva Graeme.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

OBRAZOM: Ír ktorý žije v Trnave
4
Galéria
Zdroj: Osobný archív Graeme Mark
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM