Rôzne

Katarínkou zneli tóny pátra Pantaleóna, ktorý v kláštore pôsobil

Posledným tohtoročným podujatím pre verejnosť na zrúcanine Katarínka pri Dechticiach v okrese Trnava bola Noc hradov a zrúcanín.

Ilustračný obrázok k článku Katarínkou zneli tóny pátra Pantaleóna, ktorý v kláštore pôsobil
Zdroj: TASR

V sobotu 19. augusta napriek menej priaznivému počasiu prilákala možnosť pozrieť si pozostatky kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej a postup prác na obnove pamiatky viac ako 150 návštevníkov.

Koncert aj nočné sprevádzanie

Podujatie začalo omšou a koncertom diel barokových majstrov. „Zaujímavosťou bolo, že autorom veľkej časti skladieb bol páter J. Pantaleón Roškovský, františkán, ktorý v 18. storočí v kláštore pôsobil,“ informoval Ľubomír Blišák, člen organizačného tímu projektu Katarínka. Po koncerte nasledovalo nočné sprevádzanie areálom, atmosféru dolaďovalo osvetlenie ruín, pripravené občerstvenie a teplý čaj.

Noc hradov a zrúcanín organizovalo občianske združenie Zachráňme hrady, dobrovoľníci z Katarínky sa doň zapojili po piaty raz. Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč.

23. sezóna

Projekt obnovy tento rok vstúpil do 23. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci aktívne venovali záchrane historickej pamiatky. Letné tábory sú na Katarínke vedené pod zastrešujúcou organizáciou Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže a od založenia sa na nich zúčastnilo 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania.

„V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň, okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj ďalšie podujatia pre verejnosť,“ dodal Blišák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM