Monika Hanigovská Rôzne

Keď sa merať cestu oplatí: 3 veľké lákadlá dedín neďaleko Trnavy, ktoré vás dostanú

Ak chcete vidieť niečo zaujímavé, netreba ísť ďaleko. Zoznámte sa bližšie s tromi veľkými lákadlami dedín, ktoré ležia neďaleko Trnavy.

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu oplatí: 3 veľké lákadlá dedín neďaleko Trnavy, ktoré vás dostanú
18
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dediny v okolí Trnavy sa môžu pochváliť všakovakými zaujímavosťami. Naša redakcia z nich vybrala rovné tri, ktoré vám teraz bližšie predstavíme.

Malokarpatská lesná železnička

Prvý z našich tipov vás zavedie do neďalekej obce Dechtice. Malebná dedinka vzdialená od nášho mesta len približne tridsať minút autom, láka turistov na niekoľko pozoruhodností. Jednou z nich je aj tzv. Malokarpatská lesná železnička, známa aj ako Pállfyovská lesná železnica, ktorá patrí do katastra tamojšej obce.

Pozrime sa bližšie na spomínanú železnicu, ktorá sa začala stavať v rokoch 1898 až 1901. Trať v minulosti merala až 70 km a spájala chemické továrne na Dobrej Vode a Horných Orešanoch a pokračovala aj cez Smolenice až do lesa. Podľa informačných tabúľ, ktoré sa priamo na mieste nachádzajú, mala železnica dobrú výbavu. Mohla sa pochváliť 6 parnými, 5 dieselovými lokomotívami, 2 drezinami, 2 osobnými vozňami a tiež disponovala 140 nákladnými vozňami. Turista sa aj dnes môže dotknúť samotnej histórie. Pôvodné koľajnice, klince, časť podvalov aj spojok tu našli svoj stály domov.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Na mieste je odstavených aj niekoľko vozňov, do ktorých môžete nastúpiť a vychutnať si tak naozaj zaujímavé okolie. Na svoje si prídu aj zberači fotografií. Lesné okolie spolu so železničnými vozňami, či koľajnicami vytvára v každom ročnom období príťažlivé scenérie.

Železnica zanikla v druhej polovice 20. storočia, ale opäť chytá druhý dych vďaka dobrovoľníkom zo Združenia na záchranu lesných železníc Slovenska. Okrem obnovy ponúka aj nezabudnuteľnú jazdu. Motorová lokomotíva však jazdí len na základe dohodnutého termínu, od mája do októbra, cez voľné dni a sviatky. Dnes je železnica prevádzkovaná pod názvom „Lesná železnica Katarínka“, pričom nekopíruje pôvodnú trasu ale nachádza sa vyššie pri zrúcanine kláštora sv. Kataríny.

Púta pozornosť

Ďalším miestom, ktoré rozhodne stojí za návštevu je obec Dolná Krupá, vzdialená od Trnavy len čosi pätnásť minút autom. Dedina ponúka niekoľko lákadiel. Naša redakcia sa však teraz zamerala na tamojší anglický park, v ktorom sa nachádza strom, ktorý dokáže už z pomerne veľkej diaľky strhnúť na seba značnú pozornosť.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Sekvojec mamutí je jednoducho v tomto parku neprehliadnuteľný. Tento obor s výškou 45 metrov je súčasne druhým najväčším jedincom svojho druhu v Trnavskom kraji. Za výškou však nezaostáva ani jeho obvod, naša redakcia mu namerala „v páse“ úctyhodných 503 cm. Gigantický strom zabodoval aj v súťaži „strom roka“ vyhlásenej v roku 2008, v ktorej sa umiestnil na krásnom druhom mieste.

Zážitkom ostáva aj pokus o spoločnú fotografiu. V prípade, že sa s ním chcete odfotiť v jeho celej kráse, treba rátať vopred s tým, že každý živí objekt pri tomto strome bude pôsobiť ako malá nenápadná bodka. Fotka s takýmto skvostom však rozhodne stojí za to.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem svojej mohutnosti sa môže sekvojec popýšiť aj svojím vekom. Strom bol zasadený okolo roku 1860. Ako uvádzajú informačné tabule, tento skvost dal vysadiť pravdepodobne majiteľ kaštieľa a panstva v Dolnej Krupej Rudolf Chotek. Strom je obľúbencom aj domácich. Ako sa našej redakcii podarilo zistiť, prischla mu jednoduchá prezývka sekvoj, či napríklad mrkva – pre jeho tvar.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Krásny výhľad

Do 25 minút autom zaberie cesta na posledné miesto z našich tipov, ktorým je dedina Buková. V katastri obce nájdeme aj zaujímavú zrúcaninu hradu Ostrý Kameň. Hrad bol postavený v 13. storočí ako pohraničná pevnosť na ochranu Českej cesty. Ostrý Kameň špeciálne chránil diaľkovú obchodnú cestu, vedúcu z Budína cez západné Slovensko týmto priesmykom až do českých krajín.

Foto: Dominika Handzušová

Dnes už zaujímavá zrúcanina nikoho nechráni, avšak môže sa popýšiť prvenstvom najvyššie položeného hradu v Malých Karpatoch. Na samom vrchole Ostrého Kameňa si však môžete vychutnať aj krásny okolitý výhľad, ktorý rozhodne stojí za to.

3 zaujímavé obce v okolí Trnavy: Zoznámiť sa s nimi rozhodne oplatí, FOTO
18
Galéria
Foto: Dominika Handzušová

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM