Jakub Forgács Samospráva

Komunálne voľby v kraji: Pozrite, kde kandiduje iba jeden uchádzač alebo dokonca nikto!

Voliči v Trnavskom kraji dnes vo viacerých obciach nemajú veľa možností. Niekde sa totiž o kreslo starostu uchádza iba jeden kandidát, či traja uchádzači na sedem poslaneckých miest.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby v kraji: Pozrite, kde kandiduje iba jeden uchádzač alebo dokonca nikto!
Zdroj: TASR

Vo Vlčkovciach pri Trnave majú iba jedného kandidáta na starostu a o deväť poslaneckých miest sa uchádza desať kandidátov. Skutočnosť, že už nie je príliš o čom rozhodovať ovplyvnila aj doterajšiu účasť Vlčkovčanov na hlasovaní. Do 15:00 prišlo podľa zapisovateľky miestnej volebnej komisie zhruba 20 percent z 1 088 zapísaných oprávnených voličov.

O výsledku je rozhodnuté

„Tí, čo boli alebo prídu voliť, sú naši tradiční voliči, ktorí chodia pri každých voľbách, prevažne starí a zo strednej generácie,“ povedala zapisovateľka Zlatica Bobeková. V účasti je podľa nej cítiť, že je už viac-menej o výsledku rozhodnuté.

Obdobná situácia je aj v Lopašove v okrese Skalica. Tam dokonca okrem jediného kandidáta na starostu majú aj rovnaký počet kandidátov, koľko poslancov je v obecnom zastupiteľstve – päť. „Zostava je rovnaká, zmenil sa iba jeden,“ povedala zapisovateľke komisie Beáta Štefková. V Lopašove je 250 oprávnených voličov, zatiaľ ich prišlo podľa jej slov okolo 15 percent, pri voľbách mávajú zvyčajne 50 percentnú účasť. Štefková verí, že keď bude „po fajronte“, teda, keď si ľudia porobia okolo domov a záhrad, prídu voliť. „Takí, čo chodia, prídu určite,“ dodala.

Traja kandidáti na sedem miest

V Smolinskom okrese Senica majú dokonca troch kandidátov na sedem poslaneckých miest a jedného kandidujúceho na starostovský post. Podľa zapisovateľky volebnej komisie Jany Žákovej nikto o prácu v samospráve nejaví akosi záujem. Z troch kandidátov bol iba jeden doteraz poslancom. „Očakávali sme, že nebude chodiť nikto, ale ľudia predsa len chodia,“ povedala s tým, že doterajšia účasť okolo 11 percent zo 763 voličov je nad ich pôvodné predpoklady. Pritom komunálne voľby v Smolinskom mávali vždy okolo 50 a viac percentnú účasť voličov. „Dúfame, že aspoň v doplňujúcich voľbách, ktoré majú byť vo februári budúceho roka, sa kandidáti na poslancov prihlásia,“ dodala Žáková.

V Dolnom Dubovom pri Trnave nevolia dnes starostu. Končiaci už nechcel kandidovať, ale nikto sa nenašiel, a tak to bude musieť potiahnuť až do doplňujúcich volieb. Na sedem poslaneckých miest kandiduje deväť uchádzačov. „Myslíme si, že sa táto skutočnosť v celkovej účasti odrazí,“ konštatovala zapisovateľka volebnej komisie Iveta Matuškovičová. V obci s 557 voličmi býva viac ako 50-percentná účasť, dnes si našlo cestu do volebnej miestnosti zatiaľ okolo 20 percent. Komisia verí, že po zotmení, okolo 17:00 začnú občania chodiť viac.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM