Dominika Handzušová Kultúra

Koncert pre Johna Dopyeru: Trnava si pripomenie 17 ročníkov Dobrofestu

Hudobný festival Dobrofest organizovalo mesto Trnava v rokoch 1992 až 2008. Na toto podujatie si zaspomína na špeciálnom koncerte. Pozrite sa, kto prisľúbil svoju účasť.

Ilustračný obrázok k článku Koncert pre Johna Dopyeru: Trnava si pripomenie 17 ročníkov Dobrofestu
Zdroj: TASR

Koncert sa uskutoční v sobotu 7. marca v City Clube v Trnave. Pripomenie pamiatku rodáka od Trnavy, vynálezcu rezofonickej gitary – dobro. Účasť prisľúbili americko-slovenská formácia Willie Jones Band, Toni Balocco z Talianska, Julian Socha z Veľkej Británie, Bill Faster s Henrichom Novákom a Ľuboš Beňa & Bonzo Radványi.

Festival by radi oživili

„Dobrofest bol jediným podujatím svojho druhu v celosvetovom meradle a výraznou mierou prispel k zviditeľneniu Trnavy i Slovenska,“ uviedol dlhoročný riaditeľ festivalu Peter Bonzo Radványi. Organizátori si večerom chcú spomenúť aj na nedožité 80. narodeniny prvého slovenského dobristu, Trnavčana Gusta Bleščáka, pamiatku „kráľa Dobrofestu“. Ale aj na amerického hudobníka a speváka Boba Brozmana i nedávno zosnulého vynálezcovho syna, Johna Edwarda Dopyeru, ktorý stál pri začiatkoch Dobrofestu a bol jeho viacnásobným hosťom.

Organizátori zároveň veria, že podujatie môže byť predzvesťou oživenia festivalu v jeho pôvodnej podobe. „Veď rezofonická gitara, ktorá sa považuje za americký ľudový nástroj a je aj súčasťou amerického kultúrneho dedičstva, na budúci rok oslávi 90. narodeniny a trnavská Dvorana slávy dobra, jediné múzeum dobra v Európe, si pripomenie 20. výročie svojho vzniku,“ dodal Radványi.

Dobro znamená dobrý

Dobrofest vznikol ako pamiatka na amerického Slováka Johna Dopyeru, ktorý žil až do svojho odchodu do USA v roku 1908 v Dolnej Krupej pri Trnave. Dobro – kovovú gitaru – vynašiel pre potrebu muzikantov zosilniť zvuk, keď ešte možnosti elektrifikácie hudobných nástrojov prakticky neexistovali. Dopyerova gitara sa preto veľmi rýchlo stala obľúbenou po celom svete.

> Pomenovanie dostala po firme DOpyera BROthers. Predajným sloganom bratov Dopyerovcov bolo ‚Dobro means good in any language‘ – Dobro znamená dobrý v každom jazyku.

Význam dobra pre hudobný svet prišli na jednotlivých ročníkoch festivalu do Trnavy potvrdiť mnohí špičkoví muzikanti, ako Američania Jerry Douglas, Bob Brozman, Rob Ickes, Randy Kohrs, Peter Rowan, Mike Auldridge, skupina Blue Highway, trio Cox, Clifford & Bartley a Zubot & Dawson z Kanady alebo Dave Peabody a Papa George z Veľkej Británie a mnohí hudobníci z Nemecka, Francúzska, Talianska, Holandska, Fínska, Rakúska, Švajčiarska, Poľska, Maďarska, Čiech, Austrálie či Bulharska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM