Rastislav Búgel Kultúra

Konferencia o postavení prezidentov na UCM: Vystúpila aj bývalá hlava Poľska

Čerstvý držiteľ čestného doktorátu Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, bývalý prezident Poľska Aleksander Kwaśniewski vystúpil na konferencii o premenách postavenia prezidentov v sociálnych systémoch.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia o postavení prezidentov na UCM: Vystúpila aj bývalá hlava Poľska
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Pripravila ju Fakulta sociálnych vied UCM spolu s Fakultou manažmentu a správy na Univerzite Jana Kochanowskego v poľských Kielcoch a katedrami politológie na Karlovej univerzite a Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove.

Zmena vnímania

Kwaśniewski vo svojom vystúpení hovoril o posune v chápaní postu prezidenta v Poľsku, na Slovensku i v krajinách strednej Európy po zmenách politického systému na konci 20. storočia. Kým v čase komunizmu nebol prezident vnímaný ako hlava štátu a túto v praxi zastával prvý tajomník strany, po páde tohto spoločenského zriadenia sa post prezidenta chápe ako najvyšší. Kwaśniewski dodal, že volený prezident je vnímaný ako symbol nezávislosti a slobodných volieb, zároveň je podľa neho optimálny zmiešaný systém kooperácie parlamentu, výkonnej moci a prezidenta. „Demokracia je pre naše krajiny najlepšia, sme historicky, kultúrne i politicky pre ňu pripravení, máme šancu byť súčasťou európskeho spoločenstva a naše susediace krajiny sú si priateľmi, jazykmi príbuzné a rozumieme si. To je cesta pre budúcnosť,“ dodal Kwaśniewski.

Dôraz na niektoré odbory

Podujatie pozdravil rektor UCM Jozef Matúš, vyzdvihol iniciatívu FSV na príprave podujatia. Povedal, že v súčasnosti sa začína veľký dôraz klásť na študijné odbory technického zamerania pre uplatniteľnosť na pracovnom trhu a ako opačný príklad sa často uvádza štúdium politológie, ktoré je i na FSV. „Nie je na mieste spoločenské nedoceňovanie práce politológov, veď aj dnes sa dejú zmeny, ktoré musí spoločnosť adekvátne odkomunikovať – ako napríklad úloha politických strán a ich smerovanie, postavenie prezidenta a podobne,“ povedal.

Desiatky vystúpení

Konferencia má v programe viac ako dve desiatky vystúpení, medzi nimi Ladislava Orosza z Ústavného súdu SR na tému Prezident SR-silné postavenie aj (alebo predovšetkým) vďaka Ústavnému súdu, Svetozára Krna z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Vnímanie prezidenta v prezidentskom a parlamentnom systéme vlády, tiež príspevok Priama voľba prezidenta-česká skúsenosť Pavla Šaradína z Univerzity Palackého v Olomouci .

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM