Dominika Handzušová Samospráva

Krajskí poslanci prerokovali záverečný účet: TAKTO vlani kraj hospodáril

Schôdza krajského zastupiteľstva trvala krátko, asi 40 minút. Okrem iného prerokovalo záverečný účet roku 2014.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci prerokovali záverečný účet: TAKTO vlani kraj hospodáril
Zdroj: TASR

Krajské zastupiteľstvo na rokovaní prebralo usporiadania cestnej siete v okrese Galanta a menovanie dvoch riaditeľov inštitúcií i nominovanie členov do orgánov regionálnych rozvojových agentúr za kraj. Medzi informáciami sa nachádzali napríklad informácie o daňových príjmoch Trnavského samosprávneho kraja za január až máj 2015.

Potešila správa o vplyve bezplatného cestovného v železničnej doprave na prímestskú autobusovú dopravu. Poslanci boli informovaní o príprave transformácie organizácie Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja. Ich úlohou bolo tiež prerokovanie záverečného účtu.

Časť prebytku použijú

Trnavský samosprávny kraj hospodáril v roku 2014 s prebytkom 3,429 milióna eur. Z toho vyše 2 milióny sú určené do rezervného fondu a zvyšná čiastka 1,371 milióna môže byť zapojená cez úpravu do rozpočtu, najneskôr do konca augusta tohto roka.

Záverečný účet Trnavského samosprávneho kraja za rok 2014 vykázal prebytok 4,071 milióna eur. Príjmy boli ku konci roka plnené na 99,3 %.

Bežné daňové príjmy vo výške 60,126 milióna eur predstavovali 100,6 % rozpočtu a bežné nedaňové príjmy vo výške 7,765 milióna eur 88,6 % rozpočtu. Kapitálové nedaňové príjmy vo výške 277 583 eur, čo predstavuje predaj nepotrebného majetku kraja, znamenali 171,8 % rozpočtu roku 2014.

Úspora výrazná na Úrade

„Rozpočet vo výdavkovej časti je naplnený na 95,9 %,“ konštatovala hlavná kontrolórka kraja Kvetoslava Tibenská na rokovaní krajského zastupiteľstva. Úspora bežných výdavkov je výrazná na Úrade Trnavského samosprávneho kraja (čerpanie rozpočtu len na 85,9 %).

Je to v dôsledku realizácie úsporných opatrení predovšetkým v oblasti miezd a u čerpania bežných výdavkov na projekty, čo bolo spôsobené časovými posunmi realizácie niektorých projektov.

Úspora je aj v položke zdravotníctvo (čerpanie rozpočtu len na 80,2 %), kde sa predpokladal výdavok, ktorý je predmetom prebiehajúceho súdneho sporu. Týka sa elektrickej energie zrušenej Nemocnice s poliklinikou v Skalici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM