Zuzana Vajayová Rôzne

Kresťania dnes slávia zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, čítajú sa pastierske listy

Pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery, slávia dnes kresťania na Slovensku i vo svete.

Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov, kedy si veriaci pripomínajú víťazné zavŕšenie Kristovho vykupiteľského diela a spolu s biskupmi a kňazmi sa tešia z nádeje na večný život, ktorú Ježiš Kristus priniesol ľudstvu.

V rímskokatolíckych kostoloch sa dnes konajú slávnostné sv. omše. V Katedrále sv. Martina v Bratislave bude hlavným celebrantom slávnostnej omše o 10.30 h arcibiskup, metropolita Stanislav Zvolenský.

V gréckokatolíckej cirkvi sa na Svätú a Veľkú nedeľu paschy zavčasu ráno (okolo piatej hodiny) slávi Utiereň vzkriesenia s paschálnym kánonom sv. Jána Damascénskeho a následne posvätenie veľkonočných jedál. V bratislavskej Katedrále Povýšenia sv. Kríža sa sv. liturgia a posvätenie veľkonočných jedál koná aj o 9.00 a 10.30 h.

Slávnostné služby Božie sú dnes aj v evanjelických a ďalších kresťanských chrámoch. Generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik bude predpoludním kázať vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave.

V katolíckych a evanjelických kostoloch na celom Slovensku dnes počas bohoslužieb čítajú pastierske listy biskupov.

Zdroj: TASR Foto:. Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM