Aktualizované Dominika Handzušová Kultúra

Kroje, piesne a tance: Trnavská brána sa dokorán otvára folklóru

Medzinárodný festival folklórnych súborov Trnavská brána sa bude konať už po trinásty raz. Ľudové tradície nielen z trnavského regiónu, ale aj z celého Slovenska, krajín Vyšehradskej štvorky a partnerských miest ovládnu historické centrum Trnavy a mestský amfiteáter.

Ilustračný obrázok k článku Kroje, piesne a tance: Trnavská brána sa dokorán otvára folklóru
Zdroj: TASR

Aj v tomto roku začne festival živou pozvánkou. Spievajúci krojovaný vozový sprievod prejde sídliskami mesta. Nebudú chýbať ďalšie tradičné súčasti podujatia, ako krojovaný sprievod na Hlavnej ulici, programy pre deti a tvorivé dielne na nádvorí radnice, jarmok ľudových remesiel, škola tanca, výstava historických automobilov, výstavy fotografií a slávnostná svätá omša.

Dni zakončia muzikály

Pre festivalové publikum je na celovečerný program pripravené to najlepšie, čo sa v súčasnosti na slovenskej folklórnej scéne deje. Legendárny muzikál Na skle maľované v réžii a choreografii Jána Ďurovčíka bol v predpredaji už vypredaný. Ďalšie lístky naň je možné zakúpiť ešte v deň konania – 15. augusta – v pokladni mestského amfiteátra od 18:00 hod. Sobotný večer spestrí nevšedný príbeh zakázanej lásky zo života cigánov a gádžov plný smiechu a sĺz Čierno-biely svet v podaní folklórneho súboru Vranovčan.

Nie je to len o speve a tanci

Folklórny festival to nie sú len ľudové piesne a tance folklórnych súborov. Na trinástom ročníku Trnavskej brány môžete znovu objaviť takmer zabudnutú techniku legendárnych cíferských výšiviek. Naučia vás tiež čo-to o samotnom cíferskom kroji a viazaní síferskych stužiek. Príďte si vykrútiť džbánok z hliny, alebo obdivovať prácu ľudovoumeleckých remeselníkov. Keramické dielne budú pripravené aj pre deti.

„Spoznávanie zvykov a obyčají trnavskej roviny bude tento rok zaostrené najmä na obec Cífer preslávenú svojimi krojmi a nádhernými výšivkami. Folklór hornatého kraja Hornej Oravy nám priblížia Gorali zo Suchej Hory, predstavia sa aj gorali z Poľska, folklórne súbory z Česka a Maďarska a mnoho ďalších,“ informuje na webstránke mesto.

Návštevníci festivalu sa môžu pokochať aj sprievodným programom. Na mestskom úrade bude pripravená výstava Trnavská brána vo fotografii. Na Hlavnej ulici č. 9 bude si vo výkladoch môžete prezrieť Osobnosti folklóru trnavskej roviny. Nebude chýbať Krojovaná krása.

Foto: ilustračné.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM