Dominika Handzušová Kultúra

Krvavý policajný zásah na radnici: Pozrite si výstavu Majdan 2004/2014

V západnom krídle radnice si môžete pozrieť nezvyčajnú výstavu. Pripomína prvé výročie krvavého policajného zásahu proti demonštrantom na Majdane.

Ilustračný obrázok k článku Krvavý policajný zásah na radnici: Pozrite si výstavu Majdan 2004/2014
Zdroj: TASR

Vernisáž výstavy sa uskutoční v pondelok 16. februára o 18:00 hod. V rámci výstavy sa uskutoční v nedeľu 22. februára o 18:00 hod. na nádvorí radnice aj spomienkový večer na padlých hrdinov Nebesnej sotni.

Pripomenutie výročia

Výstavu Majdan 2004/2014 organizuje združenie umelcov BonArt a Ukrajinsko-Slovenská Iniciatíva v spolupráci s Mestom Trnavou pod patronátom Veľvyslanectva Ukrajiny v Slovenskej republike.

Organizátori aj takto chcú pripomenúť prvé výročie krvavého policajného zásahu proti demonštrantom na kyjevskom Majdane počas Revolúcie dôstojnosti na Ukrajine.

Jedným z vystavujúcich je známy trnavský fotograf českej národnosti, podpredseda fotoklubu Iris Jiří Svoboda. Do Kyjeva ho v prvých dňoch rodiacej sa Oranžovej revolúcie priviedli pracovné povinnosti a fotografovanie nemohlo mať prioritu. Napriek tomu sa mu podarilo vytvoriť kolekciu umeleckých dokumentárnych fotografií, ktorá podáva osobité svedectvo o týchto dejinných udalostiach.

Ďalší autor bude prezentovať zábery, ktoré vznikli v roku 2014 na barikádach kyjevského revolučného Majdanu.

Kameraman a fotograf Juraj Mravec, rodák z Levíc, vyštudoval fotografiu na Škole úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru a na Vysokej skole múzických umení v Bratislave. Je držiteľom ocenenia Czechpresspho­to 2014.

Predstavia sa aj „naši“ Ukrajinci

Svoje diela budú vystavovať aj slovenský autor Juraj Javor tvoriaci emotívne pôsobiace diela digitálnou technikou a ukrajinskí umelci žijúci v Trnave, Oksana Lukomska a Mykola Biloshytsky. Ten je zároveň autorom projektu výstavy Majdan 2004/2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM