Tlačové správy

Kúpele Luhačovice pokračujú v budovaní česko-slovenskej vzájomnosti

Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice), a. s., navštívili v dňoch 4. - 6. septembra 2015 slovenskí novinári. Absolvovali prehliadku kúpeľov s výkladom o histórii Luhačovíc vo vzťahu k spoločenskému dianiu a pobytom osobností zo Slovenska a jedinečnosti luhačovických minerálnych prameňov.

Ilustračný obrázok k článku Kúpele Luhačovice pokračujú v budovaní česko-slovenskej vzájomnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Zúčastnili aj na koncerte vokálnej hudobnej skupiny Fragile v rámci Dní slovenskej kultúry. Zároveň si na vlastnej koži vychutnali blahodarné účinky kúpeľných procedúr a výnimočné vlastnosti tunajších minerálnych vôd. Novinárska cesta (press trip) bola zameraná predovšetkým na zoznámenie so zachovanými dielami najvýznamnejšieho slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča (1868–1947), ale aj so samotnými kúpeľmi a účinkami tamojších minerálnych prameňov na čele so svetoznámou Vincentkou.

Vincentka je minerálna voda z prírodného liečivého zdroja vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice. O zveľaďovanie mena Vincentka sa v súčasnosti delia dve spoločnosti – Akciová spoločnosť Lázně Luhačovice, ktorá má práva na kúpeľný spôsob využívania Vincentky priamo v Luhačoviciach a akciová spoločnosť Vincentka, ktorá má práva na plnenie do fliaš a jej predaj. Pre obe spoločnosti je slovenský trh veľmi dôležitý. V kúpeľoch Luhačovice sú Slováci najpočetnejšou zahraničnou klientelou a Slovensko je aj najvýznamnejším vývozným teritóriom pre Vincentku vo fľašiach a produktov z nej.

Výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a. s., Jiří Dědek k tomu uviedol: ,,Slováci radi chodia do Luhačovíc predovšetkým kvôli Jurkovičovi, Vincentke, kvalitným kúpeľným a wellness službám, blízkosti vzdialenostnej, jazykovej a kultúrnej a krásnemu prostrediu. Kúpele Luhačovice sú najobľúbenejšími zahraničnými kúpeľmi pre Slovákov, ročne sa ich sem chodí rekreovať približne 2000. Už tretí rok organizujeme obnovenú tradíciu Dní slovenskej kultúry, kde vzniklo miesto na pravidelné stretávanie slovenskej a českej elity.“

Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice sa vzorne stará o odkaz najvýznamnejšieho slovenského architekta Dušana Jurkoviča a jeho zachovalé diela a ponúka k tomu aj produkt, ktorý bol ocenený Centrálou cestovného ruchu Východnej Moravy, ako HIT sezóny pre rok 2015. Návštevníci tak majú možnosť vidieť zachovalé diela nielen pri návšteve Kúpeľov Luhačovice, ale aj ďalšie – Na Sv. Hostýne (Krížová cesta), v Rožnove pod Radhoštěm (rozhľadňa), na Pustevnách (Libušín, Maměnka), v Brne (Jurkovičova vila), na Bradle (mohyla M. R. Štefánika) a tiež v Skalici (Slovenský dom). Kúpele zvažujú aj rekonštrukciu ďalších jedinečných pamiatok Dušana Jurkoviča, čo však závisí od rentability takýchto náročných rekonštrukcií. Prestavbou bývalého Vodoliečebného ústavu, Riečnych a slnečných kúpeľov a Slatinných kúpeľov by mohol vzniknúť moderný hotelový komplex s wellness a kúpeľnými službami.

Luhačovice, kúpele s prírodnými liečivými prameňmi, farebnou a ľudovými prvkami zdobenou architektúrou Dušana Jurkoviča, s nespočetnými všednými či neobyčajnými príbehmi radu osobností, ktoré sa tu za viac ako jedno storočie stretávali alebo míňali, majú nesporne svoj ​​genius loci. Najväčšiu a najdôležitejšiu úlohu v rozvoji kúpeľov zohral MUDr. František Veselý, lekár, balneológ, zakladateľ a riaditeľ prvej akciovej spoločnosti kúpeľov luhačovických, ktorého snom bolo vybudovať kúpele slovanské duchom i tvarom. S odstupom času možno povedať, že sa mu podarilo jeho víziu naplniť. Na konci dvadsiatych rokov minulého storočia, v čase, keď väčšina kúpeľných miest na západe Čiech bola prakticky v cudzích rukách, zdobili moravskoslovenské pomedzie neprehliadnuteľné kúpele, ktoré vlastnili Česi, a ktoré sa stali aj miestom stretávania Čechov a Slovákov.

Návštevníci si vychutnávajú v Luhačoviciach nielen tradičné kúpeľné a relaxačné služby, ale chodia sem aj za nezabudnuteľnými kultúrnymi zážitkami. Povestné luhačovické kultúrne leto má medzinárodný charakter. Kúpele Luhačovice majú nenapodobiteľnú atmosféru, ku ktorej od mája do konca septembra patria kolonádne koncerty rozmanitých kultúrnych žánrov. Ak človek hľadá miesto na príjemný relax, pohodu a zároveň aj zaujímavý program, ktorý mu spríjemní pobyt, Kúpele Luhačovice sú to pravé miesto na zdravotnú dovolenku a oddych. V Luhačoviciach sa dá príjemne stráviť deň prechádzkami, posedením vo vynovenom kúpeľnom parku, ochutnávaním tunajších svetoznámych minerálnych vôd na čele s Vincentkou a obdivovaním rozprávkovo krásnych stavieb v štýle ľudovej secesie, ktoré tu po sebe zanechal Dušan Jurkovič.

Na rekonštrukciu kúpeľného parku voľne nadväzuje aj rekonštrukcia ulice Dr. Veselého, ktorá je spojnicou mestského centra a kúpeľného areálu. Stavba sa začala v apríli 2014 a v súčasnosti stavbári finišujú s náročnou stavbou, ktorá okrem iného obohatí mesto s najväčšími moravskými kúpeľmi o úplne nové architektonické prvky – malú mestskú kolonádu či stenu so spomienkou na výrazné osobnosti, ktoré Luhačovice navštívili.

V posledných dvoch rokoch sa ustálila pobytová návštevnosť Slovákov na počte okolo 2000 osôb, kým v roku 2012 to bolo iba okolo 1000. Okrem toho Slováci radi chodia do Luhačovíc na jednodenné výlety. Najnavštevovanejším zariadením pre Slovákov je v Luhačoviciach ALEXANDRIA**** Spa & Wellness hotel, ktorého služby využíva takmer polovica slovenských klientov. Veľmi obľúbený je aj ďalší štvorhviezdičkový hotel Jurkovičov dom. K najobľúbenejším pobytom sa radia predĺžené wellness víkendy, relaxačné pobyty, týždenné pre seniorov, ale aj klasické liečebné pobyty.

Slovákov oslovuje, popri histórii, aj geografická blízkosť, keď do Luhačovíc majú mnohí bližšie ako do slovenských kúpeľov. Luhačovice sú po ceste vzdialené iba 25 km od hraničného prechodu Drietoma – Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy. Kúpele Luhačovice patria k lukratívnym liečebným kúpeľom v ČR a sú lokalizované v prostredí štedrých prírodných zdrojov. Pritom produktová rôznorodosť ponúkaných pobytov umožňuje využiť ich blahodarné účinky rôznym cieľovým skupinám. Ubytovanie a služby uspokoja tak milovníkov luxusu, ako aj klientov uprednostňujúcich cenovo dostupný štandard. V neposlednom rade je pre nich lákadlom jedinečnosť a vzácnosť Luhačovických minerálnych vôd.

Viac informácií je na www.LazneLuhacovice.cz a www.HotelAlexandria.cz

Kúpele Luhačovice pokračujú v budovaní česko-slovenskej vzájomnosti
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM