Rastislav Búgel Kultúra

Kytice kvetov a spomienky: V Trnave si pripomenuli výročie oslobodenia mesta

Aj dnes, v prvý aprílový deň, si v Trnave jej obyvatelia pripomenuli výročie oslobodenia mesta v 2. svetovej vojne. Pamiatku padlých vojakov si uctili pri Pomníku osloboditeľov na Námestí SNP.

Ilustračný obrázok k článku Kytice kvetov a spomienky: V Trnave si pripomenuli výročie oslobodenia mesta
Foto: Rastislav Búgel

S kyticami kvetov sa na pietnej slávnosti stretli zástupcovia mestskej i krajskej samosprávy, štátnej správy i členovia oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Primátor Trnavy Peter Bročka vo svojom príhovore povedal, že práve teraz, v tomto čase si možno uvedomujeme, ako málo si vážime to, čo máme. "„V týchto dňoch často hovoríme o teroristických útokoch alebo o extrémnych javoch v našej spoločnosti. Roky sme si boli istí, že kráčame po najlepšej ceste prosperít a demokracie, no nechceli sme si priznať zlyhania či stratu vlastnej zodpovednosti za stav našej spoločnosti. Uverili sme mediálnemu obrazu a dnes zostávame zaskočení, keď sa extrémizmus a terorizmus stávajú realitou európskeho priestoru. Samozrejmosťou sa pre nás stal aj život bez vojny. No ak stratíme cit pre jeho krehkosť, ak stratíme pamäť na zbytočné obete, môže sa nám stať, že konflikt v podobe vojen bude opäť ničiť životy ľudí,“ povedal.

Vojna a mier podľa neho nie sú abstraktnými pojmami, ale sú v našich srdciach a našej mysli a prejavujú sa v našom každodennom konaní. „Skutočný stav spoločnosti je zrkadlom myslenia nás všetkých,“ dodal primátor Trnavy.

Trnava bola oslobodená 1. apríla 1945. Okrem nej v ten deň boli oslobodené v Trnavskom kraji aj Dunajská Streda, Šamorín, Sereď a Hlohovec. Do Trnavy vstúpili v popoludňajších hodinách po bojoch vojaci pravého krídla 2. ukrajinského frontu, rozhodujúcu úlohu zohrala 1. gardová jazdecko-mechanizovaná skupina generálporučíka I. A. Plijeva. Boje v Trnave a blízkom okolí si vyžiadali životy 120 vojakov, ktorých pochovali na trnavskom cintoríne v nasledujúci deň.

V celom okrese sa vedú záznamy okolo 800 padlých. Časť z nich neskôr exhumovali a preniesli na bratislavský Slavín. Prvého apríla vypálili v Moskve 12 delostreleckých sálv na počesť oslobodenia Trnavy a ďalších miest. O tri dni neskôr oslobodili sovietske vojská Piešťany a 7. apríla 1945 aj Senicu. Ako prvé mesto v regióne bola 31. marca 1945 oslobodená Galanta, ako posledné 12. apríla 1945 Skalica. Potom front prešiel na Moravu. Pomník osloboditeľov, pred ktorým sa konala slávnosť, stojí na hlavnom pešom ťahu v Trnave od 60. rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM