Monika Hanigovská Rôzne

Lákavá jeseň v okolí kaštieľa: Pri Trnave si oči oddýchnu v parku aj v lese

Kúsok od Trnavy si môžete parádne oddýchnuť. Pestrofarebná jeseň pridala na kráse anglickému parku, kaštieľu, ale aj lesu. Nechajte sa zvábiť týmto výjavom tiež.

Ilustračný obrázok k článku Lákavá jeseň v okolí kaštieľa: Pri Trnave si oči oddýchnu v parku aj v lese
21
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Neďaleko od Trnavy sa nachádza obec Budmerice. Cesta autom do tejto malebnej dedinky od mesta trvá len približne 20 minút. Nájdete v nej kaštieľ, ktorý je veľkou pýchou obce.

V tomto jesennom období však kaštieľ vynikne akosi ešte viac. Obdivovať tak môžete okrem spomínaného romantického kaštieľa aj farebné okolie anglického parku. Zlákať návštevníkov však dokáže nenútene aj tamojšia lúka, či neďaleký les.

Anglický park je magnetom

Hneď pri vstupe do areálu Budmerického kaštieľa privíta každého návštevníka akási zhmotnená sila matky prírody. Všakovaké okolité stromy vytvárajú krásny anglický park. Ten v tomto období hrá všetkými farbami. Obdivovať tak môžeme aj mnohé zachované cudzokrajné dreviny.

Návštevníkov dokážu upútať rôzne druhy listnatých a ihličnatých stromov – ale aj kríkov a to v červenom, oranžovom, hnedom, zelenom, či žltom šate. Prechádzať tak môžeme okolo pagaštanov, platanov, borievky, smrekovca, cyprusu, či napríklad karagany.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Obdivujte na lavičkách

Okolo kaštiela nemožno len tak narýchlo obísť. Tento skvost dal postaviť v roku 1889 gróf Ján Pálffy pre svoju vtedajšiu šestnásťročnú manželku Alžbetu Schlippenbachovú.

Remeselníci podľa pokynov renesančných predlôh – a to v podobe vtedajších francúzskych vzorových zámkov, vytvorili tento nápadný a oku lahodiaci kaštieľ. Aj dnes môžeme obdivovať zachytenú renesanciu, zhmotnenú do veľkého množstva všakovakých vežičiek, či napríklad štítových vikierov. Obdivovať sa však dá z každej strany, akosi vždy inak.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Pohodlné lavičky, stojace pred kaštieľom môžu poslúžiť návštevníkom nielen ako „čakacie miesto“ na prehliadku počas otváracej doby, ale dokážu vytvoriť priestor aj pre nerušené obdivovanie tohto malého – veľkého skvostu, zastavaného do samotného lona jesennej prírody. Vychutnať si tak môžete romantický zámoček ale aj jesennú okolitú krásu.

Lúka, les aj kaplnka

Nechajte sa zvábiť potulkami. Okrem anglického parku, je lákavá v jesennom šate tamojšia lúka, ktorú nájdeme hneď za kaštieľom. Jej veľkorysý priestor priam láka na rôzne športové aktivity. Počas nedávnej návštevy našej redakcie sme tak mohli vidieť milovníkov behu, ale aj šantiace deti so šarkanmi.

V tesnej blízkosti parku na nachádza les aj kaplnka, ktorú dal postaviť gróf Pálffy Panne Márii Lurdskej a stojí na tomto mieste dodnes. V tomto období však dostáva okolie kaplnky akýsi pútavejší ráz a priam sa núka na akési vnútorné rozjímanie.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Milovníkov prechádzok zase poteší les, ktorý ponúka nenáročné ale oddychové túry. Aj počas farebnej jesene v ňom vidieť nadšencov behu, cyklistov ale aj turistov rôznych vekových skupín.

OBRAZOM: Takáto krásna dokáže byť  jeseň neďaleko Trnavy
21
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM