Dominika Handzušová Rôzne

Leták o detektoristoch prináša prvé ovocie: Niekoľko páchateľov už pristihli

Hľadači archeologických nálezov nie sú novodobí hrdinovia typu Indiana Jones. Verejnosť je už viac oboznámená s tým, že títo ľudia páchajú trestnú činnosť.

Ilustračný obrázok k článku Leták o detektoristoch prináša prvé ovocie: Niekoľko páchateľov už pristihli
Zdroj: TASR

Pamiatkari začali po Slovensku distribuovať leták s názvom Detektoristi-hrobári histórie. Zhruba po roku sa dostavili prvé výsledky.

Pomohli pristihnúť páchateľov

„Letáky distribuujeme policajtom, lesníkom, turistom, poľovníkom, rôznym združeniam aj do obcí, stiahnuť sa dá i z webu Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, je aj na iných,“ povedal archeológ Krajského pamiatkového úradu v Trnave Matúš Sládok. Na základe informácií z plagátikov bolo podľa jeho slov už niekoľko páchateľov pristihnutých.

Leták, ktorého vznik Sládok inicioval, obsahuje informáciu o tom, kto sú detektoristi. „Ľudia bez archeologického vzdelania, ktorí bez povolení vyhľadávajú kovové archeologické nálezy, neodborne ich vyzdvihujú, čím ich znehodnocujú. Rozkopávajú náleziská, mnohé v jaskyniach a chránených prírodných územiach, nálezy zhromažďujú v nelegálnych zbierkach, predávajú na čiernom trhu a vykrádajú archeologické výskumy,“ píše sa v letáku.

Čo robiť, ak stretnete detektoristu?

„Kto detektoristu spozoruje, nemal by ho priamo kontaktovať, lebo aj tak bude tvrdiť, že je archeológ alebo pyrotechnik alebo môže prísť k potýčke,“ uviedol Sládok. Treba zavolať na telefónne číslo 158 a nahlásiť podozrenie z trestnej činnosti, prípadne policajtov počkať a navigovať ich, ak sa dá, urobiť foto, video, zapísať si EVČ auta. Ak niekto nechce podať trestné oznámenie, nech oznámi udalosť na najbližšom pamiatkovom úrade alebo na mailovej adrese archeologia@pamiatky.gov.sk či archeo@minv.sk.

Zničili veľa slovenských nálezísk

Hľadačom s detektormi kovov za ilegálnu činnosť hrozí pokuta až do 200 000 eur a odňatie slobody do desať rokov. Akýkoľvek archeologický nález je vlastníctvom Slovenskej republiky.

Na takýchto dobrodruhov doplatilo už veľa nálezísk na Slovensku, napríklad aj nálezisko na Slepom vrchu pri Dolných Orešanoch v okrese Trnava. Detektoristi vybielili podľa Sládka tisíce rokov nedotknutú lokalitu tak, že do hĺbky dosahu detektora 30–40 centimetrov nezostal žiadny kovový predmet. Podľa odhadov si odniesli desaťtisíce predmetov.

Mohlo by vás zaujímať:
Na Červenom Kameni sa zastaví čas: Vráťte sa do minulosti na Festivale zabudnutých remesiel
Obvinenie pre hľadača (23) pokladov: Pri domovej prehliadke zaistili vzácne historické predmety

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM