Monika Hanigovská Rôzne

Máj v Trnave ponúkne množstvo podujatí: 10 akcií, ktoré by bola škoda premeškať

Nič nedobije baterky tak, ako vyčistiť si hlavu na zaujímavej akcii. Zapisujte si do kalendárov, čo všetko sa dá v máji zažiť v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Máj v Trnave ponúkne množstvo podujatí: 10 akcií, ktoré by bola škoda premeškať
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Grand prix Tyrnavia

6. – 7. máj od 10.00 do 21.00 hod., Mestská športová hala v Trnave, Rybníkova 15

Už začiatkom mája si môžete dopriať lákavú tanečnú akciu v našom meste. Chystá sa totiž 19. ročník medzinárodného festivalu tanečného športu Grand Prix Tyrnavia. Vychutnajte si vystúpenia tanečníkov ale zažite taktiež súťaž o body do svetového rebríčka WDSF. Galaprogram odštartuje v sobotu, 6. mája o 19.00 hodine, kedy sa uskutoční tzv. Svetová súťaž v latinsko-amerických tancoch. V nedeľu 7. mája o 19.00 hodine to zase odtancuje tzv. Svetová súťaž v štandardných tancoch.

Balkán tak ako nepoznáme

11. máj od 19.00, Leháro, Františkánska 18

Milovníci cestovania si prídu na svoje. Nechajte sa vo svojich myšlienkach „odviať“ do ďalekého Balkánu a to za prítomnosti historika a zároveň aj turistu Juraja Poláčeka. Ako uvádza organizátor akcie s názvom „Balkán“, toto miesto prekvapí každého turistu svojimi rozsiahlymi divokými horami, kaňonmi, plesami, vodopádmi, kamennými horskými dedinami a mestečkami a romantickými plážami. Pričom svoju pečať mu vtlačili rôznorodí ľudia, ktorí tam v minulosti žili alebo ešte stále žijú – napríklad Gréci, Rimania, Slovania, Benátčania, Albánci, Valasi. Nechajte sa vtiahnuť do neobyčajných častí tohto sveta.

Chcela by som letieť

19. máj od 19.00, Divadlo Jána Palárika, Trojičné námestie 2, (veľká sála)

Spomienkový večer na sestru Zdenku Schelingovú – obeť lásky a násilia. Tanečné divadlo ATak v spolupráci s hudobnou tvorivou skupinou Poetica musica nám predstaví dramatický životný príbeh prvej blahoslavenej Slovenky, rehoľnej sestry Zdenky Schelingovej v predstavení s názvom Chcela by som letieť.

Organový recitál

13. máj od 20.00, Bazilika sv. Mikuláša, Námestie sv. Mikuláša

Trnavská hudobná jar 2017 sa prehupne aj do mája. Zažiť tóny klasickej tvorby budete môcť v Bazilike sv. Mikuláša. Vychutnajte si tak kultúrny zážitok v podaní najstaršieho organu v Trnave, ktorého vek sa datuje až do roku 1788. Ako uvádza organizátor akcie, na spomínanom organe Valentina Arnolda zahrá vynikajúci taliansky organista Christian Tarabbia. Chrámom sa tak budú niesť barokové skladby talianskej proveniencie.

Víno Tirnavia

19. – 20. máj, nádvorie trnavskej radnice, Hlavná ulica

Verejná degustácia, kulinárske špeciality aj hudobný program. Aj takto bude vyzerať akcia s názvom Víno Tirnavia. Ako uvádza organizátor akcie, Víno Tirnavia je najväčším vinárskym sviatkom v Trnave, pričom návštevníkom prinesie jedinečný zážitok z ochutnávky najrôznejších špičkových medailových vín zo Slovenska a zahraničia, ktoré ocenila prestížna medzinárodná porota.

Country deň

20. mája od 15.30 hod., Kamenný Mlyn

V Trnave sa uskutoční zaujímavý festival, ktorý prinesie množstvo zážitkov. Návštevníkom sa predstaví hneď niekoľko lákavých hudobných skupín. To však nie je všetko. Festivalová výučba európskych a amerických country tancov pod taktovkou tanečnej skupiny Maryland, country bál, či napríklad atrakcie pre najmenších ponúknu taktiež v tento deň množstvo všakovakej zábavy.

Trnavský piknik

21. mája od 13.00 hod., Kamenný Mlyn

V Trnave sa bude piknikovať. Nenechajte si ujsť zaujímavú akciu, ktorá ponúkne piknikujúcim niekoľko neobyčajných atrakcií. Bude sa zabávať, spievať, hrať, súťažiť, či ochutnávať. Pre detváky si organizátori pripravili predstavenie s názvom Príbeh rytiera ale aj rôzne zábavné rytierske hry v podaní divadla Teáter Komika. Detské nôžky môžu navštíviť aj detský kútik. Pričom mesto počíta aj s vodnou atrakciou.

Duchovná hudba

21. máj od 20.00, Bazilika sv. Mikuláša, Námestie sv. Mikuláša

Nenechajte si ujsť ani záverečný koncert z diel M. Schneidera-Trnavského v rámci 49. ročníka Trnavskej hudobnej jari v našom meste. Predstaví sa Trnavský komorný orchester a spevácky zbor Tirnavia, ktorý bude dirigovať slovenský dirigent Marian Lejava.

Horúca sprcha

24. máj od 19.00, Divadlo Jána Palárika, Trojičné námestie 2, (veľká sála)

Aj v závere mája môžete stráviť v trnavskom divadle. V ňom sa totiž odohrá komédia s názvom Horúca sprcha. A o čom bude divadelná hra? V hre vystupuje architekt a terapeutka, ktorý tvoria síce manželský pár radiaci v televíznej TV-šou so svojimi psychologickými radami, pričom sami prežívajú akýsi rozpad vlastného vzťahu. Ako manželia žijú už niekoľko mesiacov odlúčene a práve vyrazili na svoju poslednú spoločnú cestu. Chcú predať dom v Španielsku. Unavení dlhou cestou sa zastavia na jednu noc v malom hotelíku niekde na juhu Francúzska. Hotel je však v rekonštrukcii. V jedinej voľnej izbe sa nachádza manželská posteľ a v kúpeľni tečie len horúca voda. Nezostáva nič iné, len si vypiť pohár vína, aby sa spoločná noc dala v pokoji prežiť. Obaja manželia sa snažia byť k sebe korektní, nezádrapčiví, nekonfliktní… Ale príliš sa im to nedarí…

Svetový muzikál v našom meste

28. máj od 19.00, v Dome kultúry

Nenechajte si ujsť ani svetový muzikál v našom meste. František z Assisi predstaví emotívne a strhujúce moderné divadlo s veľkolepou scénickou, kostýmovou a dizajnovou výpravou. Príbeh lásky, viery a odhodlania zo života človeka s obrovskou charizmou. Tvorcovia s humorom, ale predovšetkým s úctou mapujú v dynamickom deji dôležité okamihy života najznámejšieho a najobľúbenejšieho svätca.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM