Monika Hanigovská Rôzne

Majú byť na čo pyšné: 5 dedín, ktoré je pri Trnave radosť spoznať

Majú sa čím pochváliť. Aj v okolí Trnavy je viacero dedín, ktoré majú byť na čo hrdé. My sme z nich vybrali rovnú päticu. Zoznámte sa s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Majú byť na čo pyšné: 5 dedín, ktoré je pri Trnave radosť spoznať
Zdroj: TASR

Dobrá Voda

Dobrá Voda leží od Trnavy 28 kilometrov. Obec víta svojich návštevníkoch zaujímavým názvom, ktorý nevznikol náhodne. Dedinka niesla mená ako Jokew, Dobrawoda, Podhradie, či Jókö (Joko, Jó-ko, Jókeo), čo v preklade znamenalo Dobrý Kameň. Tento názov bol odvodený pravdepodobne od kameňa, z ktorého dobrovodskí kamenári zhotovovali úžitkové predmety ale aj náhrobné kríže. Dedina ponúka viacero zaujímavostí.

Prečítajte si:Najskôr búranie a potom budovanie: V Trnave vznikne nová škôlka

Nad obcou sa nachádza zrúcanina gotického hradu. Tá je doslova magnetom pre mnohé fotografické zábery. Na svoje si prúdu aj milovníci prírody. Zrúcaninu obkolesujú okolité košaté stromy.

V obci Dobrá Voda pôsobil a žil slovenský kňaz, spisovateľ a básnik Ján Hollý. A navštíviť môžete tam aj jeho pamätnú. Tá je otvorená od roku 1985. Návštevníkom ponúka zaujímavé informácie z jeho života. Súčasťou expozície je aj časť venovaná histórii obce. Na pamiatku si na mieste môžete zakúpiť pohľadnice, či brožúru hradu Dobrá Voda. Veľká osobnosť slovenského národa je pochovaná na miestnom cintoríne.

No zamieriť môžete aj na ďalšie zaujímavé miesta. Napríklad sa prejsť ku kaplnke Najsvätejšej Trojice pod Mariášom, ktorú dal v roku 1730 postaviť Juraj Pavlovič, miestny občan. Pri dobrej túre, či prechádzke si môžete pozrieť malú barokovú stavbu. Nájdete ju pri vyvieračke Mariáš. Ďalším zaujímavým miestom je židovský cintorín. Nachádza sa pod hradom. Zaujímavosťou je, že tam v minulosti bolo popravisko. Zachovalo sa asi 27 náhrobkov popísaných v hebrejčine. Zájsť si tiež môžete na miestny cintorín, kde sa zachovali najstaršie pomníky v štýle zľudoveného baroka. Nájdete ich podľa srdca, na ktorom stál kríž. Nachádza sa tam práve aj hrob Jána Hollého.

Suchá nad Parnou

Suchá nad Parnou sa nachádza takmer deväť kilometrov od Trnavy. Oblasť je známa svojim romantickým okolím, ktoré inšpirovalo aj samotného Františka Hečka pri tvorbe presláveného diela Červené víno.

Domáci sú hrdí na tohto svojho známeho rodáka. Predlohou k románu bol život jeho vlastných rodičov. Nechajte sa uniesť Vlčou dolinou, ktorá vystupuje v románe pod názvom Vlčindol. Alebo si poseďte pri dobrom vínku. Modrý Portugal, ktorý sa spomína v knihe si môžete vychutnať totiž ešte aj dnes.

Zaujímavosťou je aj pamätná izba rodákov. Prezrieť očami si môžete diela spisovateľa Viliama Turčányho, bratov Hečkovcov aj akademického maliara Jozefa Ilavského. História je tu stále prítomná. Domáci tu vystavujú Hečkov písací stroj, pero ale aj okuliare. Za zmienku stoja aj krásne vyšívané kroje.

Dechtice

Oblasť leží 21 km od Trnavy. Obec ponúka zaujímavé lákadlá. Medzi ne patrí aj Kláštor sv. Kataríny zo začiatku 17. storočia a aj magický Kostol Všetkých svätých.

V katastri obce Dechtice sa nachádza i zrúcanina františkánskeho kláštora a Kostola sv. Kataríny so začiatku 17. storočia. A to na návrší vo výške 330 m n.m. Ponúka krásnu scenériu – ako v lete, tak aj v zime. Kláštor františkánov na Katerinke nechal založiť gróf Krištof Erdődy v roku 1618. Je obľúbeným miestom na piknik, opekačky, ale aj svadby.

V prípade, že si chcete pozrieť ďalšiu zaujímavú oblasť, môžete sa vydať do loveckého kaštieľa Planinka. Nachádza sa tam rekreačné zariadenie s ihriskami na loptové hry, ohniskami, kaskádovými jazierkami a mini zoo. Obec zaujme aj tzv. Turanským krížom. Nachádza sa na ľavej strane cesty do Naháča a to len niekoľko desiatok metrov za Dechticami. Bol postavený v roku 1891.

Kostol Všetkých svätých z roku 1172 ukrýva nádherné unikátne fresky. Našli sa pri renovácii kostolíka na južnej stene apsidy a lode. Obdivovať môžeme obraz s dvomi apoštolmi ale aj štyri výjavy – Krst, Bičovanie, Krížová cesta a Ukrižovanie. Tieto výjavy nie sú členené a sú posiate krásnym hviezdnym pozadím.

Buková

Približne 25 km od Trnavy leží obec Buková, ktorá je obklopená malebnou krajinou. Obec sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a je známou rekreačnou oblasťou, vďaka vodnej nádrži Hrudky. Vodná plocha návštevníkom slúži na rybolov aj rekreáciu.

A môžete staviť aj na iný oddych. A to pomocou vlastných nôh a prechádzku popri nej. Hlavne deti zabaví farma, ktorá sa nachádza na kopaniciach v Bukovej. Ponúka jazdu na koni, či obhliadku muflónov a pávov.

Jaslovské Bohunice

Jaslovské Bohunice sa nachádzajú len asi 14 km od Trnavy. Návštevníkom ponúkajú mnohé zaujímavosti. Okrem kaštieľa, má obec až dva kostoly, anglický park aj škriatka. Kaštieľ v obci má svoje zvláštne čaro. Aj preto sa využíva na rôzne súkromné účely hotelového typu. Môže sa však stať aj miestom vašich prechádzok. Nechajte si popásť oči na neobarokovom kaštieli so zvoničkou.

Anglický park slúži po rekonštrukcií na oddych a relax. Nájdete tu vybudovaný umelý meander, ten ústí do umelej vodnej plochy rybníka. Na meandri je umiestnené aj vodné koleso. Pri výtoku z rybníka je vysoký drevený totem. Anglický park núka aj posedenie so záhradným krbom.

Obec sa môže hrdiť i dvomi kostolmi. Kostol sv. Michala nájdete v centre dediny. Bol postavený v rokoch 1832–1836. Nesie meno patróna obce – svätého Michala archanjela. Vo vnútri stojí za pozretie miestneho organu Mozartovho typu. Druhý kostol ktorý stojí v obci je zasvätený sv. Martinovi. Nájdete ho v miestnej časti Paderovce a bol postavený v roku 1848.

Kto zavíta do Jaslovských Bohuníc, mal by sa popýtať na škriatka Špireka. Ten je miestnym maskotom. Podľa legendy bol to nepekný škaredý škriatok s guľou na pleci. Pomáhal zlým ľudom. Nosil peniaze ľuďom za nečisté služby. Drevenú plastiku nájdete v miestnom amfiteátri.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM