Monika Hanigovská Kultúra

Malý Berlín odhaľuje svoje lákadla: Aj akcie pod otvoreným nebom!

Kultúrne centrum v Trnave otvorí svoje brány už 2. marca. Organizátori prezradili, čo sa vsetko v ňom odohrá + pozrite si aj otvárací program.

Ilustračný obrázok k článku Malý Berlín odhaľuje svoje lákadla: Aj akcie pod otvoreným nebom!
Zdroj: TASR

Štyri roky čakalo multižánrové kultúrne centrum (KC) Malý Berlín v Trnave, kým sa bude môcť nasťahovať do svojich nových priestorov na Štefánikovej ulici. Od piatka 2. marca sa začne ďalšia etapa jeho existencie, na novej adrese chce ponúkať podujatia pre všetky vekové kategórie.

Malý Berlín má pod palcom občianske združenie Publikum.sk. Podľa jeho predsedu Michala Klembaru fungovať začali v roku 2009, na rok 2014 bolo pôvodne naplánované premiestnenie do nového centra Nádvorie, ktorého je Malý Berlín súčasťou. Keďže práce neboli v roku 2014 ukončené, vznikol na inom mieste dočasný kultúrny priestor a dostal odvodený názov Berliner.

„Bol to čas, kedy sme pripravovali seba aj svojich ľudí na to, čo nás čaká teraz, bol to trojročný intenzívny tréning, ako robiť kultúrne centrum,“ povedal Klembara.

Vracajú sa k pôvodnému názvu

Teraz sa KC sťahovaním vracia k pôvodnému názvu. Dodal, že názov Malý Berlín odkazuje na slávnu minulosť Trnavy a jej známe pomenovanie Malý Rím, zároveň na dnešné európske centrum nezávislej kultúry a kreatívneho priemyslu, mesto Berlín. „Z oboch si chceme vziať to najlepšie,“ uviedol Klembara.

Malý Berlín má k dispozícii sálu s kapacitou do 180 miest a menšiu na komornejšie podujatia. Akcie plánuje robiť v letných mesiacoch aj v centre Nádvoria pod otvoreným nebom.

Široký záber akcií

„V našom programe budú filmové a divadelné predstavenia, diskusie, koncerty, prednášky, literárne podujatia. Do septembra sa zameriame na naše základné publikum – teda vysokoškolákov a mladých pracujúcich, potom chceme začať pracovať so školami a pridáme aj podujatia pre seniorov, kde zohľadníme aj ich potrebu navštevovať podujatia v skoršom ako večernom čase,“ dodal Klembara.

Na slávnostné otvorenie 2. marca si Malý Berlín pripravil koncerty kapiel MPNP a Billy Barman a predstaví sa aj DJ Petijee.

Malý Berlín získal v rámci projektu priestory na prvom podlaží historického meštianskeho domu s vchodom zo Štefánikovej ulice. Nádvorie spája niekoľko objektov v centre Trnavy, susediace parcely vytvorili priestor, podľa ktorého bolo centrum pomenované.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM