Rastislav Búgel Samospráva

Máte dobrý nápad? Radnica vyčlenila 20 000 eur, o ktorých osude rozhodnú Trnavčania

Trnavská radnica predstavila projekt s názvom Participatívny rozpočet. V rámci neho budú môcť Trnavčania v tomto roku rozhodnúť o použití 20 000 eur. Vytvára sa tak nový priestor pre občianske aktivity, návrhy a riešenia s cieľom zvýšiť kvalitu života v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Máte dobrý nápad? Radnica vyčlenila 20 000 eur, o ktorých osude rozhodnú Trnavčania
Zdroj: TASR

O novom modeli rozhodovania o verejných prostriedkoch dnes informoval primátor Peter Bročka. Uviedol, že mesto na projekte spolupracuje s občianskym združením (OZ) Utópia, ktoré stojí za rozbehnutím participatívnych rozpočtov na Slovensku. Podľa slov Petra Nedoroščíka z OZ majú za sebou už skúsenosť spolupráce s mestom Bratislava, aktívne sú v súčasnosti projekty v Banskej Bystrici, Ružomberku, v Bratislave-Novom Meste a na Mlynských Nivách. Model je známy vo svete už od roku 1989 a rozšírený v mnohých krajinách.

Rozhodnú obyvatelia

Na počiatku procesu sú návrhy a podnety zo strany občanov z rôznych oblastí spoločenského života – športu, kultúry, životného prostredia, mládeže, seniorov a ďalších. Prostredníctvom mechanizmov participatívneho rozpočtu sa postupne spracujú na projekty, z ktorých vzíde niekoľko víťazných a tie budú následne zrealizované. Zapojiť sa môže každý občan vo veku nad 15 rokov s trvalým alebo prechodným pobytom v Trnave, vrátane študentov. Bročka zdôraznil rozdiel medzi grantovým mechanizmom mesta a týmto modelom. „Pri grantoch o udelení a neudelení prostriedkov rozhoduje komisia, pri participatívnom rozpočte rozhodujú obyvatelia mesta,“ povedal.

Hľadajú dobrý nápad

Prvým krokom k realizácii participatívneho rozpočtu 2016 bude verejné stretnutie 23. februára, kde ho predstavia obyvateľom mesta, vysvetlia fungovanie a budú motivovať občanov, aby prichádzali s návrhmi na skvalitnenie prostredia v ich ulici, štvrti či v celom meste. V Bratislave-Novom Meste, ktoré považuje Utópia za svoju vlajkovú loď, začínali pred dvoma rokmi s rozpočtom 25 000 eur, teraz je to už 250 000 eur. Okrem iného zrealizovali vlani hlineno-slamený domček v rámci výučby Ako si postaviť dom, v Ružomberku vďaka participatívnemu rozpočtu, resp. iniciatívnym obyvateľom postavili verejnú požičovňu bicyklov a krytá úschovňa verejných bicyklov je vo výstavbe. Informácie o projekte v Trnave možno nájsť na webovej stránke pr.trnava.sk. „Chceme, aby sa hlásili Trnavčania, ktorí majú dobrý nápad a chýbajú im prostriedky na uskutočnenie. Či už ide o ihriská pre deti, nové kultúrne podujatie, zanedbaný múr či chýbajúce miesto pre stretávanie dôchodcov,“ dodal Bročka.

Realizácia vybraných projektov sa bude uskutočňovať buď na báze dobrovoľníctva pri financovaní mestom, alebo prostredníctvom mestského úradu a zadania práce firme.

Radnica vyčlenila 20 000 eur, o ktorých osude rozhodnú Trnavčania
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM