Dominika Handzušová Krimi

Medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách: Policajtky budú diskutovať so študentkami

Ako sa správať v prípade násilia a kam sa obrátiť o pomoc? O násilí na ženách sa budú policajtky rozprávať s trnavskými študentkami.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách: Policajtky budú diskutovať so študentkami
Zdroj: Dnes24.sk

S odkazom „Násilie na ženách sa týka nás všetkých“ navštívia policajtky postupne štyri školy Trnavského kraja. V stredu zavítajú na Strednú odbornú školu na ulici Ferka Urbánka.

Násilie za dverami

Polícia pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanému na ženách pripravila preventívnu kampaň. „Verejnosti má pripomenúť, že i na Slovensku sú ženy, ktoré sú obeťami násilia a toto násilie je páchané najmä ‚za zatvorenými dverami‘ domácností,“ informoval Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie. Podľa jeho slov počas kampane budú policajti poskytovať informácie o formách násilia a jeho trestno-právnej rovine. „Záujemcom poskytnú rady ako sa správať v prípade násilia, kam sa obrátiť v prípade potreby pomoci, keď sa sami stanú obeťou násilia, ale i vtedy, ak majú vedomosť o násilí páchanom v našom okolí,“ doplnil Wäldl.

138 nahlásených prípadov

Páchanie násilia sa vzťahuje k trestným činom proti životu a zdraviu, proti slobode a ľudskej dôstojnosti. Trestný zákon neupravuje samostatnú skutkovú podstatu trestného činu domáceho násilia. Takéto konanie zahŕňa do skutkových podstát niektorých trestných činov. Sú to najmä trestný čin týrania blízkej osoby a zverenej osoby, trestný čin ublíženia na zdraví, trestný čin znásilnenia, trestný čin obmedzovania osobnej slobody a ďalšie.

V prípadoch násilia má polícia zákonné oprávnenie vykázať násilníka zo spoločného obydlia a zakázať mu vstup do obydlia počas 48 hodín od vykázania. „V roku 2013 polícia realizovala toto zákonné oprávnenie u 302 mužov násilníkov. V prvom polroku roku 2014 to bolo v 138 prípadoch,“ konkretizoval Wäldl.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM