Zuzana Vajayová Rôzne

Mesto i kraj si idú v ústrety, profitovať bude občan

Od marca do dnešného dňa sa postupne vo všetkých okresných sídlach Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) stretli v rámci projektu Otvorená samospráva predstavitelia kraja a jednotlivých miest.

Dnes sa uskutočnilo v Trnave posledné z úvodného kola spoločných rokovaní, cieľom bolo nájsť spoločný postup miestnej a regionálnej samosprávy pri riešení problémov. Na radnici o tom hovoril predseda TTSK Tibor Mikuš a primátor Trnavy Vladimír Butko a ich spolupracovníci.

Tak, ako v ostatných mestách, aj v Trnave sa najširšia diskusia rozprúdila pri téme doprava. Kooperácia medzi mestom a TTSK v tejto problematike je už rozbehnutá dávnejšie, čoho dôkazom sú napríklad okružné križovatky na Nitrianskej, Trstínskej, Špačinskej či Ružindolskej ulici, ktorá sa v momentálne pripravuje v súčinnosti oboch partnerov. Občanov trápi aj pomerne obmedzená sieť cyklotrás v meste a jeho blízkom okolí. T. Mikuš aj V. Butko sa zhodli v tom, že považujú tento problém za dôležitý a intenzívne sa ním zaoberajú. Proces však brzdí náročné majetkové vyrovnanie pozemkov pod plánovanými trasami, ktoré by mali hviezdicovo pretínať mesto a ponúkať možnosti na výjazd z mesta na viacerých miestach. „Miestna a územná samospráva sú prirodzenými partnermi a mali by sa snažiť spolupracovať, aby dokázali niektoré problémy rozuzliť spolu,“ povedal Mikuš pre TASR.

Spoločnú reč našli aj v otázke využívania areálov a športovísk stredných a základných škôl, ktoré by mohli slúžiť počas prázdnin či po skončení vyučovania i širokej verejnosti.

Predseda TTSK ponúkol zástupcom mesta Trnava pomoc aj pri zveľaďovaní zelených plôch. Pripomenul iniciatívu Mladé strany pre Slovensko, v rámci ktorej sa sadia stromy po celom území kraja už štvrtý rok. Školské hospodárstvo v Piešťanoch, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK, dokonca pre tento účel pestuje sadenice stromov a okrasných drevín a môže ich dodať Trnavčanom za symbolickú cenu, čo primátor mesta privítal.

Zaujala aj téma možnosti zapožičať niektoré umelecké diela zo zbierok Západoslovenského múzea pre interiéry mestských inštitúcií, či vyhotovenia ich replík na skrášlenie historických objektov trnavskej radnice. „Dohodli sme sa, že takéto stretnutia sa budú konať minimálne raz do roka a tiež na tom, ako budeme pokračovať v riešení pomenovaných problémov,“ informoval primátor Butko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM