Samospráva

Mesto má už málo miesta na výsadbu nových stromov: Radnica sa obzerá po alternatívach

V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch.

Ilustračný obrázok k článku Mesto má už málo miesta na výsadbu nových stromov: Radnica sa obzerá po alternatívach
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.

„Musíme hľadať a vykupovať nové priestory, kde by sme stromy chceli sadiť,“ povedal viceprimátor Trnavy Matej Lančarič. V súčasnosti sú v rokovaní podľa jeho slov s majiteľmi pozemkov na sídlisku Linčianska a na Vodárni. V prvom prípade by mal takto vzniknúť nový park pre obyvateľov sídliska situovaný pri horúcovode, v druhom chcú otvoriť po zadovážení pozemku už vzrastlú parkovú výsadbu priamo pod trnavským vodojemom, národnou kultúrnou pamiatkou.

Je dielom architekta Emila Belluša, patrí k známym dominantám mesta a je zaraďovaný medzi vrcholné stavby funkcionalizmu. Park okolo neho má tvar trojuholníka a je verejnosti neprístupný. „Chceli by sme ho odkúpiť a otvoriť pre Trnavčanov,“ dodal Lančarič. Táto časť Trnavy, hlavne sídlisko Na hlinách, ako uviedol, pociťuje najväčší nedostatok zelene. V hre sú podľa Lančariča aj ďalšie možnosti na rozšírenie zelených plôch popri revitalizácii súčasných parkov.

V roku 2014 pribudlo v meste 815 stromov, v roku 2015 to bolo až 1194 stromov, v roku 2016 samospráva vysadila ďalších 492 stromov a počas tejto jari 187. Starostlivosť o zeleň ocenila pred pár dňami aj Európska arboristická rada, ktorá v rámci svojho rokovania na Slovensku udelila Trnave ocenenie Európske mesto stromov 2017.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM